Тимур Халилов: Спекуланти печелят от спада на борсата в Истанбул

Икономическият ръст на Турция през последните години е резултат от заложените дългосрочни стратегии, коментира в ефира на Bulgaria Оn Аir директорът на Турско-българската търговско-индустриална камара Тимур Халилов. Той обясни, че с идването на власт на Реджеп Ердоган през 2002 първо е постигната политическа стабилност, а след това и икономическа.
В резултат Турция в момента е шестата по големина икономика в Европа и шестнадесетата в света. Амбициите на управляващите са до 2023 южната ни съседка да стане десетата по големина икономика в света.
„За целта се стимулира приоритетно износът и производството. Инвестира се още в образование и в развитие на предприемчивото“, коментира  Тимур Халилов. По думите му все още е рано да се правят прогнози как протестите в страната ще се отразят на икономиката.
 
 
„В момента сме свидетели на краткосрочните ефекти от продължаващите вече втора седмица протести, като увеличаване на стойността на местната валута, на лихвите, спад на борсата“, коментира директорът на Турско-българската търговско-индустриална камара. Той уточни, че дългосрочните негативи за икономиката на Турция биха били отлив на инвестиции и спад на производството.
„Повечето анализатори обаче са оптимисти, че краткосрочните ефекти ще отшумят и няма да доведат до дългосрочните“, заяви Халилов.  Той поясни, че инвеститорите разбира се следят ситуацията в страната. Решението им да оттеглят капитали обаче ще зависи от това как протестите ще се отразят върху макроикономическите показатели на страната.
„Оттеглянето на капитали от фондовата борса би могло да е част от определен сценарий на чужди спекуланти. След като веднъж са регистрирали печалба в страната, сега се целят във втори удар като провокират местните инвеститори да продават, възползвайки се от създадената ситуация на смут“, допълни още Халилов. Той припомни, че една част от изтеглените от борсата в Истанбул капитали са от Бразилия, дошли след повишаването на рейтинга на Турция от Fitch и Moody’s. „Сега парите се връщат обрано към южноамериканската страна след промяна на изискванията за борсовите операции там“, заяви Халилов.
Той смята, че от запазване на демократичното управление в страната зависи изпълнението на заложените икономически цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *