Това ли е дъното за цената на петрола?

Цените на петрола вероятно вече са достигнали дъно и може би ще започнат да се възстановяват през втората половина на 2015-а година, тъй като колапсът на петролния пазар през последните месеци на миналата година започва да ограничава производството на ценните горива. Това показват резултати от последно проучване на агенция Reuters, цитирано от БНР.

Свръхпредлагането вероятно ще продължи да ограничава петролните цени през следващите няколко месеца и не е изключено ценните да отбележат известно понижение в краткосрочен план, преди да последва по-трайно възстановяване на пазара през второто полугодие и през 2016-а година, прогнозират 34 водещи икономисти и анализатори в последна месечна анкета на агенцията.

Проучването на Reuters през февруари показва, че средните прогнози са за цена на петрола сорт „брент“ от 59,00 долара през настоящата година – над януарската прогноза за 58,30 долара за барел и средна цена на американския лек суров петрол от 54,50 долара за барел – над предходна прогноза за цена около 54,20 долара.

Това представлява първо повишение на прогнозите на анализатори и икономисти за цените на „черното злато“ от август 2014-а година след драматичния спад на петролните цени от пик около 114-115 долара за барел през миналия юни до осемгодишно дъно около 44-45 долара, достигнато в средата на януари 2015-а година.

За 2016-а година средните прогнози на запитаните от Reuters анализатори сочат повишение на цените на петрола сорт „брент“ към 71,80 долара за барел и на американския лек суров петрол – към 66,90 долара.

Междувременно цените на петрола бележат повишение през днешната търговия, парирайки част от вчерашния доста солиден спад, който беше реакция на рязкото поскъпване на долара на валутния пазар. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през април се повишават с 1,72% към 49,00 долара за барел след солиден спад с 5,5% в четвъртък, докато фючърсите на петрола сорт „брент“ поскъпват с 1,63% към 61,03 долара за барел, ограничавайки част от вчерашните загуби с 2,6%.

Въпреки резките двупосочни колебания на цените на „черното злато“ през последните дни на търговия, априлските фючърси на петрола сорт „брент“ бележат ръст от близо 14% през февруари, като това може да очертае най-силното поскъпване на месечна база от близо шест години насам (от май 2009-а година, когато петролът сорт „брент“ поскъпна с близо 29%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *