Това ли са новите активи убежища?

Възможно ли е други активи да заменят швейцарския франк и златото като сигурни убежища? Снимка: Ройтерс

Гърция е близо до драматичен изход от еврозоната. Руснаците отново се намесват в Украйна. Цената на петрола спадна, създавайки вълна от нестабилност в Близкия изток. Глобалната икономика, какъвто често е случаят, е на ръба на нова криза. Ако се случи, парите ще започнат да се пренасочват към активи убежища, или някъде където да бъдат инвестирани без риск, докато премине бурята, пише в свой анализ колумнистът в MarketWatch Матю Лин.

Но къде ще отидат? За няколко поколения отговорът на този въпрос е лесен. По време на криза инвестирате свободните си парични средства или в швейцарски франкове, или в американски държавни ценни книжа, или в злато. Проблемът е, че нито един от тези активи убежища не е толкова „надежден“ в сравнение с преди.

В момента пазарът е отворен към нови активи убежища. Какви например? Да погледнем полската злота, израелския шекел, сингапурския долар, земеделската земя и купищата банкноти, които са прибрани на сигурно място.

Различни са причините, поради които една малка група активи се превръща в надежднo убежище. В течение на десетилетия (а най-вероятно и на столетия) те са доказали, че ще запазят стойността си независимо какъв хаос обземе света. Швейцарският франк, за предпочитане държан в някоя от дискретните частни банки в Женева или Цюрих, винаги е бил най-добрият пример. Той е бил надежден актив за съхранение на стойността през няколко световни войни и някои епизоди на хиперинфлация. Златото и американските ДЦК са били също толкова добри.

Но франкът вече не е това, което беше. Сега чрез негативните лихвени проценти швейцарците принуждават всеки, дръзнал да закупи тяхната валута, едва ли не да плаща за това, че държи парите си в швейцарска банка. Неприятното облагане означава, че сега американците ще счетат за невъзможно да притежават сметка в швейцарска банка, а и европейците. И наистина – регулаторният климат стана толкова тежък, че дори простото обстоятелство, че някой си открива сметка (без значение дали ще вложи пари в нея), изглежда подозрително.

Златото е заклещено в мечи пазар. Доходността по американските ДЦК е толкова малка, а Федералният резерв на САЩ е готов да ги купува. Те вече не изглеждат като актив убежище в сравнение с преди. За кратко време изглеждаше, че биткойнът ще се прояви като алтернативен актив убежище. Но цената на виртуалната валута се оказа толкова волатилна, че трудно може да се определи като надеждна дори при добри времена, а какво остава за кризисни.

Вместо тези активи MarketWatch предлага четири алтернативни активи убежища, които да имаме предвид следващия път, когато глобалната икономика се разтресе.

Полската злота

Като една от най-големите бивши държави от соца, която извоюва свободата си преди четвърт век, Полша постигна завиден напредък. С нисък държавен дълг и със залегнал в Конституцията лимит на дълга, успоредно с голямо население и бърз растеж, полската злота най-вероятно е най-безопасната водеща валута в Европа в момента и най-вероятно в света. Разбира се, трябва да се отбележи фактът, че Полша трябва да приеме еврото в даден момент, но поляците изместиха тази вероятност за някъде през 27 век.

С времето нейните присъщи качества ще се припознават все повече и повече, като злотата ще се търси повече от глобалните инвеститори, като дори може да поскъпне. Но дори и това да не се случи, тя определено ще съхрани стойността си.

Израелският шекел

Като малка, независима, финансово консервативна и високотехнологична държава, Израел може да се определи като по-добрата версия на Швейцария. Също както швейцарците, израелците трябваше да се намесват на пазара, за да понижат стойността на валутата си.

Това е сигурен знак, че фундаменталните фактори я карат да поскъпва. Лихвите не са високи, но при ниво от 0,25% поне все още са положителни. През годините шекелът винаги се подценяваше заради заплахата от война, но ако Израел трябваше да изчезне от картата, то това вече да се беше случило.

Също като Израел и Сингапур е по-добра версия на Швейцария, с изключение на по-малко войнствено настроени съседи. С нисък дълг и трудолюбиво население успехът на страната расте, както го доказва развитието й като център за частно банкиране.

Земеделската земя

Във Великобритания стойността на земята се покачи дори с повече в сравнение с тази на имотите в Кенсингтън, показват данни на компанията за недвижими имоти Knight Frank. Земята е поскъпнала с 300% от 2003 г. насам – също колкото и златото, но далеч повече от имотите и акциите. Същото важи и за други части на света.

Качествената обработваема земя няма ликвиден пазар и изисква да се правят известни разходи за поддръжка, но на фона на растящото глобално население, тя винаги ще съхранява стойността си.

Пари в брой

Парите не носят лихва, но в свят с дефлация и отрицателни лихвени проценти, това вече няма значение. Visa и Mastercard може дълго да се опитват да ни убеждават, че държането на пари в брой е старомодно, но в свят с отрицателни лихвени проценти, в който доходността по облигациите вече често е под нулата, банкнотите изглеждат особено привлекателни.

Нулата е добра сделка, ако цените падат, а банката ви таксува, за да държите пари. Налице са само разходите за съхранението им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *