Тодор Живков подарил струг на Горбачов

Документален филм за бившия „първи“ – Тодор Живков, подготвя режисьорът Светослав Овчаров по случай 100-годишнината от рождението му. Заглавието е „Човека и Народа“.

„Ще се опитам за 100-годишнината, която е през септември догодина, да изкарам филма. В кръга на шегата – доживях да стана придворен режисьор“, заяви в интервю за БТА режисьорът.

„С този филм комунистите ще ме обявят за фашага, а антикомунистите – за сталинист. Ако се вълнувах от такъв вид оценки, отдавна да съм спрял да работя“, коментира Овчаров.

Наричайки Тато „човек от народа“, режисьорът набляга върху това, че това е един никому неизвестен парсонаж, попаднал във въртопа на историята.
„Това е и вярно, и не е. По това време Живков е дребен партиен функционер, към когото „старите комунистически лъвове“ се отнасят със снизходително презрение. Много скоро същите тези „старейшини“ на комунизма угоднически ще се гърчат пред „човека от народа“. Живков е като излязъл от помагало по българска социоантропология – той е работлив, схватлив, умерен в пороците, но и безскрупулен, жесток, злопаметен“, описва го авторът на филма.

На въпрос какво любопитно и неизвестно е открил за Тодор Живков и какви материали са използвани, Овчаров отговаря: „Проблемът в такъв филм не е „какво да влезе“, а „какво да не влезе“ в него. Има огромно количество снимки и филмови кадри. Харесва ми как Живков подарява през 1985 г. струг на Горбачов. За съжаление интервюто с Горбачов, което бях уговорил, няма да може да се състои – поради финансови причини. Иначе щях да питам Горби дали често си стругова нещо у дома. Шегувам се!“

Неотдавна ляв германски вестник сравни премиера БойкоБорисов с Тодор Живков. Както е известно, преди години Борисов беше бодигард на бившия „първи“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *