„Токуда банк” е на път да се сдобие с български собственик

„Индустриален холдинг – Доверие“ подготвя придобиването на контролния пакет акции в Токуда банк, съобщава „Капитал”, като се позовава на свои източници.

Купувачът е част от публичния бивш приватизационен фонд „Доверие обединен холдинг“, в който понастоящем зам.-председател на надзорния съвет и един от големите акционери чрез свои дружества е Огнян Донев. Председател на надзорния съвет е един от основателите на приватизационния фонд и създател на „Дарик радио“ Радосвет Радев, а третият член е адв. Венцислав Стоев.

Източник на изданието от централната банка потвърждава, че вече има подадени документи за разрешение, които обаче още се доокомплектоват и съответно не е започнал да тече срокът за произнасяне.

На 11 март в съобщение до борсата „Доверие обединен холдинг“ разкри, че няколко дни по-рано – на 6 март, е получено уведомление от съвета на директорите на дъщерния му подхолдинг, с което се иска „предварително одобрение за сключването на сделка, а именно придобиване на 99.53% от капитала на търговско дружество“. Това точно съвпада с дела на International Hospital Services Co. – дружеството, чрез което японският магнат и собственик на една от най-големите вериги болници в света Торао Токуда контролира едноименната банка.

Детайли обаче не се разкриват, тъй като според представителите на „Доверие“ разгласяването на съществена информация за нея несъмнено би увредило дъщерното дружество и може да наруши клаузи за конфиденциалност между страните.

„По-конкретно това би изложило на риск сключването на сделката, тъй като съществува опасност от разкриване на конкурентни търговски дружества на параметрите по нея“, аргументира се още изпълнителният директор и на двата холдинга Борис Борисов. Пред „Капитал“ той казва, че не може да изнесе повече информация от публично оповестената заради клаузите за конфиденциалност.

„Това е причината да не мога да коментирам за какво точно се отнасят нашата оферта и договор,“ обясни Борисов.

От справка в Търговския регистър става ясно, че на същия 6 март е проведено общо събрание на „Индустриален холдинг – Доверие“, на което e взето решение за увеличение на капитала му. На настоящите акционери се предоставя възможност в срок до 30 дни да запишат пропорционално на участието си 2.2 млн. нови акции по цена 10 лв., или общо 22 млн. лв. За целта трябва да внесат поне 25% от емисионната стойност на новите книжа, като за неизплатената част е предвидено да бъде внесена в срок от две години. Отделно при аналогични условия е решено и за увеличение на капитала под условие с още 17 млн. лв., че бъде записано от три нови акционера. Това са двата здравни застрахователя от групата на „Доверие обединен холдинг“ – ОЗОФ „Доверие“ и „Медико 21“ (с по 6 млн. лв.), както и „Телекомплект инвест“, което е създадено през 2011 г. чрез отделянето му от „Телекомплект“. В последното с по над 48% собственици са изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев и адв. Венцислав Стоев. „Телекомплект инвест“ е и вторият по-големина акционер в „Софарма“ с 19.99%.

Само пет дена по-късно, на 13 март, увеличението вече е факт, като всички записват минималните 25% от общата сума или по набирателната сметка на „Индустриален холдинг – Доверие“ са постъпили 9.75 млн. лв. Самата сметка е открита в Токуда банк, макар че тя традиционно не е сред обслужващите институции на групата. Цената по сделката не е известна, но това увеличение от близо 10 млн. лв. плюс ангажимент да се довнесат суми до общо 39 млн. лв. дава някаква индикация за предстоящите ангажименти, които може да включват и нуждата да се вкара допълнителен капитал или да се рефинансират предоставени средства от предишния собственик.

Такива почти сигурно би имало, тъй като практиката на БНБ досега при подобни случаи е да изисква в максимална степен да се осигури стабилността на институцията, като се капитализира максимално. Това обаче засега остава без детайли, както и причината за интереса, отбелязва „Капитал”.

Токуда банк е от най-малките на българския пазар с 440 млн. лв. активи, като по този показател тя изпреварва единствено Тексимбанк и „Виктория“ (преди „Креди агрикол България“). Последната обаче е на тази позиция, тъй като беше придобита от КТБ седмица преди колапса й и тя беше затворена заедно с новата си банка майка. През ноември огромната част от кредитния й портфейл беше продадена, за да се изплатят депозитите на нейните клиенти и всъщност именно „Токуда“ беше една от банките, купили част от бизнеса й. Тогава тя взе сегментите „Малък бизнес“ и „Потребителски заеми с ипотека“, чиято балансова стойност по информация на „Капитал“ е общо около 22 млн. лв.

От началото на кризата банката работеше около нулата, като последните две години години бяха отчетени по-сериозни загуби за общо 10 млн. лв., основно поради по-високите начислени обезценки.

Всичко това прави банката по-ценна не толкова като изграден бизнес или име на пазара, а като лиценз. Кредитната институция реално е за продан от години и името й често се завърташе като обект на желание за покупка.

Така например през 2013 г. „Юнайтед кепитъл“ – мистериозната компания – кандидат за най-голямата пенсионна компания в България (също „Доверие“, без да има общо с публичния холдинг), беше обявила желание да придобие и 20% дял в „Токуда“. До сделка така и не се стигна, след като руската централна банка отне лиценза на тамошната Инвестбанк, чийто собственик Сергей Мастюгин беше обявен за ключов инвеститор в „Юнайтед кепитъл“. Тогава източници говореха за оценка за цялата банка от порядъка на 50 млн. лв., но това и тогава звучеше нереалистично и вероятно сега цената би била доста по-ниска.

Как точно Токуда банк би се вписала в профила на „Доверие“, ако сделката бъде финализирана, засега може само да се гадае, коментира „Капитал”. Холдингът е преди всичко индустриален, като единствените му инвестиции във финансовия сектор към момента са двата здравни застрахователя. Банка, пряко свързана с групите „Доверие“ и „Софарма“, обаче не може да се използва особено активно за финансиране на структурите му заради законовите ограничения за експозиции към свързани лица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *