Токът може да поскъпне

В българската енергетика може да се отвори нова дупка от над 100 млн. лв. годишно, а цената за всички потребители в страната да се увеличи с 3.3 лв. за мегаватчас. Това прогнозират големите консуматори на ток, ако идеята за намаляване на мрежовите цени при износа на ток бъде приета от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

 

Това се казва в позиция на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ) и Българската камара на химическата промишленост (БКХП). Вчера те бяха подкрепени и от работодателите от АИКБ, БСК и КРИБ.

Подобна идея бе обсъждана преди дни в рамките на среща между синдикати и работодатели, които коментираха развитието на въгледобива с експерти от министерството на енергетиката. Отделен въпрос е, че с намаляването на цената ще пострадат и финансите на Електроенергийния системен оператор – част от приходите от таксите за износ отиват в неговия бюджет, информира в.Сега.

Предложението се коментира периодично, но до момента реално не е срещнало подкрепа. Целта, според един от неговите застъпници – бившият ляв министър на икономиката Драгомир Стойнев, е, че така ще се отпуши износът на ток, а ефектът ще се отрази положително най-вече на мините.

Според индустрията обаче такава мярка би била вредна и непазарна. Така големият бизнес ще субсидира отново износа на електроенергия за съседни страни. И в момента индустрията плаща за експорта на ток, тъй като той е освободен от таксата „задължение към обществото“, предупреждават предприятия и работодатели. Те вече са изпратили писмо до ресорния министър Теменужка Петкова. В него изтъкват, че многократно са настоявали за прекратяването на кръстосаното субсидиране на различните потребители в страната.

„Една такава мярка ще насочи кръстосаното субсидиране на електроенергията към нашите конкуренти в съседни страни и това ще има пагубен ефект върху българската икономика“, заявяват големите предприятия. Те подчертават, че секторът все още не е реформиран и отказват да поемат допълнителна тежест в цената. Пред в. „Сега“ шефът на БФИЕК Константин Стаменов коментира, че „ако махнеш цените за износ, ще изнасяш евтин ток и ще стимулираш икономиката на съседните държави. В същото време за нас ще остане скъпият ток, както се е случвало много пъти, включително и в момента. Ние купуваме по-скъп ток, отколкото този, който се изнася. Само че какъв е смисълът да продаваш евтино навън, ако близо половината от този ток си произвел с вносни енергоносители“, пита Стаменов.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *