Токът от 7-и блок в АЕЦ ще е с 80% по-скъп

Цената на електроенергията от бъдещия 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде средно с 80% по-висока от тази на работещите в момента 5-и и 6-и блок. Очакваната цена за мегаватчас ще е 90 лв., при 50 лв. на старите мощности.

Това стана ясно от думите на шефа на централата Иван Генов пред БНР. Според Генов средният микс, който ще се получава от тока от трите работещи блока, ще се продава за 70 лв.

Както „Труд“ писа преди ден, цената на новия блок ще се доближава до тази на новите американски централи в маришкия басейн – „AES Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“.

По данни на ДКЕВР един мегаватчас от тях струва съответно 90,35 лв. и 70,88 лв..
Причината за по-високата цена на тока от бъдещия 7-и блок в сравнение със старите мощности е, че в нея се включва изплащането на инвестициите, както и разходите за извеждане от експлоатация.

Според Генов стойността на енергията може да бъде намалена, тъй като за периода на строителство централата няма да извозва отработено ядрено гориво и така няма да има разходи по това перо.

Междувременно икономическият министър Васил Щонов коментира пред БНР, че преди да се говори за строителство на нов блок, би трябвало да се анализира нуждата от него. Това ще направи следващото правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *