Токът ще поевтинее минимално от 1 юли

Токът ще поевтинее минимално от 1 юли, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. В момента комисията подготвя регулаторен одит на трите компании – ЧЕЗ, Е.ON и ЕVN, който трябва да приключи до влизането на новите цени.

Предварителните данни, с които комисията разполага, показват завишени разходи на дружествата ЧЕЗ, Е.ON и ЕVN, които могат да повлияят на цената на тока в посока надолу. Семерджиев отказа да прогнозира с колко точно може да поевтинее електроенергията за бита.

Относно съмненията, че компаниите са поверили някои от дейностите си на външни фирми по завишени цени и така са увеличили разходите си, шефът на ДКЕВР коментира, че най-много външни услуги са ползвали ЧЕЗ и Е.ON, а ЕVN са разчитали повече на собствените си сили.

Задачата на предстоящия регулаторен одит е комисията да се увери дали договорите с тези фирми – така нареченият аутсорсинг – са се сключвали на пазарни цени и дали по този начин са повлияли върху крайните цени за абонатите.

За да се постигне макар и минималното понижение на цената за абонатите, ще трябва да бъдат съкратени разходите не само на енергото, а и на всички компании по веригата – от производството до търговията с електроенергия. Очакванията за намаление в цените не трябва да са големи, тъй като дружествата ЧЕЗ, Е.ON и ЕVN трябва да продължат да съществуват, обобщи Семерджиев.

Той потвърди, че така наречената такса „Електромер“ няма да бъде въведена от 1 юли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *