Тол таксата за АМ „Тракия“ в посока София -Бургас излиза 73 лева за камион Евро 5

Oколо 600 млн. лв. се очакват като доходи от тол системата. Това каза професор Олег Асенов от Националното тол управление на пресконференция в Научноизследователския строителен институт.

„Законът казва, че до 1 март трябва да стартираме системата с плащанията. Тарифата, която сме заложили, е последната тарифа, която е обсъждана на обществения съвет“, заяви Асенов и добави, че до момента е направено и първото плащане за системата. „Плащането е в размер на 50% от сумата“, поясни професорът.

Транспортните фирми ще могат да се запознаят с работата на тол системата в четири демонстрационни центрове в страната от вторник, обяви още проф. Олег Асенов, който съобщи, че днес стартира в техническа експлоатация поетапно системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, за пътните превозни средства с тегло над 3,5 тона.

От днес продължаваме търговското опериране на е-винетката и превключваме средата за тол от тестова в среда за разработка, за да може още от вторник в четири демонстрационни центрове в страната да поканим транспортните фирми да се запознаят с това как работи системата, обясни Асенов. Центровете в София, Пловдив, Русе и Варна ще работят от 14.00 до 18.00 ч. и там ще бъде показана функционалността на системата. В тях ще се покажат всички канали, които АПИ ще оперира с цел обслужване на маршрутни карти, а на по-късен етап и на бордови устройства.

Асенов обясни, че тарифата и обхватът на платените пътища са тези от последното им обсъждане от обществения съвет и така – в тестовия обхват попадат 6000 километра, а тарифата е между 18 и 25 стотинки за километър за камиони над 12 тона с четири и повече оси. По този начин разчети показват, че водач на камион Евро 5 с бордово устройство ще трябва да плати малко над 73 лева тол таксата за пътя София – Бургас по автомагистрала „Тракия“.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *