Тол таксите взривиха транспортните фирми

Проектът за тоя таксите за камионите, които трябва да влязат в сила от 16 август, предизвика експлозия от недоволство в транспортния бранш. Сигурно е първоаприлска шега, таксите са безумни – това бяха първите реакции на превозвачите.

Резултат с изображение за тол такси

От представената от регионалното министерство тарифа излиза, че ако пътува по третокласния път между Първомай и Чирпан, един тир ще трябва да плаща по 42.4 стотинки на километър – при положение че на магистрала в Германия ще го таксуват по 24.6 ст. за километър. Това сравнение направи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи. Примерът напълно опровергава твърдението на ресорния министър Петя Аврамова и заместника й Николай Нанков, че не искат да убиват българските транспортни компании и че тол таксите у нас щели да са най-ниските в Европа.

Таксите за товарни автомобили над 12 тона са „поредното безумно предложение, което се прави към нас. Някак сме преглътнали, че ще има тол система и че тя ще засегне предимнс международните превозвачи. Защо тогава средният клас камиони са с такива високи такси?“, коментира Йордан Арабаджиев. Той възрази на твърденията на ръководството на МРРБ, че масовите камиони, които возят стоките, са между 3 и 12 тона. „А кой зарежда големите вериги?“, риторично попита бизнесменът, като предупреди, че високите такси неминуемо ще вдигнат цените на стоките и услугите за крайния потребител, информира в.Сега.

Превозвачите са убедени, че изчисленията на министерството и Световната банка за поскъпването на храните, за които в. „Сега“ писа вчера, са силно занижени. Освен това те недоумяват защо управляващите искат да превърнат България в единствената държава, която иска да събира тол такси не само за магистрали и първокласни шосета, но и за треторазрядни пътища. Очевидно това ще е удар върху вътрешните превози на стоки и услуги, а не само върху транзитния трафик, както се опитват да представят нещата от МРРБ.

Красимир Лалов от Националното сдружение на българските превозвачи заяви, че са бил^ на косъм от скандал при срещата си с министър Аврамова в понеделник. Той обясни, че ако тарифата бъде приета, разходите за тол такси след 16 август за някои превозни средства ще се окажат повече от сумите за гориво. Например за 100 км по магистрала „Тракия“ на път от София за Бургас шофьорът на средно голям камион ще зареди за 23 лева, а ще трябва да плати между 23 и 46 лв. тол такса (таксата е по-висока за по-старите МПС-та, които замърсяват повече въздуха).

 

financebg.com

One thought on “Тол таксите взривиха транспортните фирми

  • 06.04.2019 в 1:04
    Permalink

    Много ми е интересно къде точно се плаща тол такса в Германия че нещо не ми е ясно а карам Бус там от няколко години, а 42 ст на км аз по- добре да отида с такси до Варна…. Да го духат Павлова и Бойко ако мислят че ще плащаме абсурди, пък и сме с винетки (тол таксата се плаща ко нямаш винетка)!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *