Томислав Дончев: Над 33% са договорени по 7-те оперативни програми

София /КРОСС/ Над 33% са договорени по 7-те оперативни програми. Това каза в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“ министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. По ОП „Човешки ресурси“ са усвоени 6%, а по ОП „Регионално развитие“ са разплатени 65 млн. евро. „Все още много от плащанията имат да гонят договорените средства. Почти е готов текстът на постановлението, което ще регламентира максимален срок на плащанията“, каза още Дончев. По думите му, най-критичният показател, който е процентът на плащане, показва 7-кратен ръст. Това означава, че към момента са разплатени над 3 млрд. евро. „Надявам се до края на годината да бъде разплатен още 1 млрд. Така ръстът до края на годината ще бъде двуцифрено число“, каза още министърът.
Томислав Дончев заяви, че в началото на следващата година в ход трябва да бъде строителството на две нови магистрали и рехабилитацията на ж.п. линията Пловдив-Бургас. В началото на следващата година трябва да е напълно готова и функционираща АМ „Люлин“. Относно злоупотребите с евросредства министърът заяви, че има спадане на активността. Според него това е заради възстановения респект на държавата. Относно критичния доклад на ОЛАФ за 2009 година, където се предупреждава за множество злоупотреби, министърът коментира: „Напротив, ангажимент на държавата е когато има нередности, те да бъдат обработвани и да се докладват навреме. Няма нищо притесняващо. По-скоро това е силен сигнал, че държавата си върши работата“.
Относно инфраструктурните проекти, за които ще се наема чужди експерти и ще се финансират с европари, министърът заяви, че това се прави заради желанието за по-бърз напредък по ОП „Транспорт“. „Става дума за големи обекти, сложни и от техническо, и от експертно ниво. Това би ни било полезно. Има за уточняване редица детайли. До края на годината трябва да се изчисти в детайли конкретиката на техническата помощ“, каза още той. По думите му, с помощта на чуждите експерти, освен че самите проекти ще са се случили с добро качество и в срок, експертите ще бъдат предали опита си на българските си колеги.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *