Томов и Мургина източвали “Кремиковци”

Близкият кръг около бившата шефка на НАП Мария Мургина и Александър Томов са източили милиони от завода. Това пише “Телеграф”, като се позовава на източници от разследването.
Според запознати комбинатът не си плащал данъците в продължение на години. Схемата била доста сложна и минавала през множество офшорни фирми. Данъци се криели с документи с невярно съдържание. Комбинатът декларира пред държавата, че работи на загуба, въпреки че реално извършвал множество сделки “на тъмно”. Те се сключвали без в счетоводството да постъпват документи за тях. Така фирмата се изкарва на загуба или на минимална печалба и дължимият корпоративен данък се укривал.
Освен това комбинатът теглел ДДС, което по-късно потъвало в офшорки в чужбина. Предприятието не плащало и данъците и осигуровките на своите служители. Въпреки това тези пари са били удържани от работниците.
Схемата не се е разкрила в продължение на години, защото над предприятието бил опънат чадър от данъчните. По време на ревизиите в комбината проверяващите си затваряли очите за нередностите.
В момента Лупи е подсъдим по дело за длъжностно присвояване и документно престъпление. На подсъдимата скамейка са и бившият изпълнителен директор на ЦСКА Александър Гарибов, членът на УС на “Кремиковци” Иван Иванов и директорът на “Финметал” Божко Бонев. Заплашва ги от 10 до 20 г. затвор.
По време на разследването срещу Томов лъснала сложната схема, по която въртял парите от “Кремиковци” и ЦСКА. Офшорката ISMS, която държи акциите на клуба, е собственост на друга офшорна компания. Това дружество пък има верига от фирми, чийто собственик е неясен. Чрез ISMS се сключва договор с F.C. Global за продажба на акциите на ЦСКА. Фактически F.C. Global се явява само в първия момент, след което прехвърля акциите на трето дружество. За сключването на сделката се използва чуждестранна банка като посредник. В същото време ЦСКА сключва договор с българска банка, от която изтегля оперативен кредит за около 5 млн. евро за трансфер на футболисти и изплащане на заплати. Банката обаче иска гаранции за кредити. Гарант става “Финметал” – собственик на “Кремиковци”. На практика този заем се гарантира с пари от покупката на имоти на “Кремиковци”.
По кредитната линия парите от “Кремиковци” би трябвало да отидат в ЦСКА. Тук обаче идва и престъплението. Сумите не са превеждани директно на ЦСКА, а се прехвърляни към чуждестранната банка, която е гарант по сделката за продажбата на клуба. Фактически се оказва, че ЦСКА си самофинансира покупката, а този, който купува футболния клуб, не плаща нищо, посочва “Телеграф”.
Фирмата офшорка обаче получава контрол върху клуба. Има съмнения, че зад тази офшорна компания всъщност стои Александър Томов. Така парите идват всъщност от ЦСКА, които са по кредита от “Кремиковци”. Фактически от банката кредитор сумите се отклоняват към банката посредник, която е извън България, най-вероятно в Швейцария.
Според изданието се оформя и втора схема за тотално източване на пари от “Кремиковци”. Парите по сделката за ЦСКА не достигат. Затова Томов продава хвостохранилището на “Кремиковци”, което е възлов обект и без който комбинатът не може да работи. Продажбата обаче е само по документи, тъй като пари от нея реално не влизат в “Кремиковци”. Собствеността обаче се прехвърля и така излиза, че “Кремиковци” на практика дарява 29 330 973,77 лева. По същата схема са измъкнати още около 3,5 млн. лева, които пък идват от продажбата на общежитията на “Кремиковци”.
Фирмата, която ги получава, веднага ги препродава на трета компания, която пък е свързана с офшорките, притежаващи ЦСКА. От тези схеми излиза, че фактически Томов успява сам да си купи ЦСКА с парите от “Кремиковци”, след което продава футболния клуб на “Титан АС”, заключва изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *