Топката за Мондиал – проклятие или благодат?

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Топката на Мондиал 2010

От утре радостта е кръгла. Произведената от Адидас официална топка за световното се казва Джабулани, което на езика зулу означава нещо като радост, празник. Бразилският вратар обаче проклина топката. А и не само той.

 

 
Италианският вратар Джанлуиджи Буфон нарича топката Джабулани „позор“. Неговият бразилски колега Джулио Цезар проклина топката, според него тя е ужасна, чудовищна, много лоша. Възможно е тези оплаквания да се дължат на това, че вратарите имат неадекватни отношения към топките, особено когато прелитат покрай тях.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Световното в Южна Африка – от 11 юни до 11 юли 2010
Едни сърдити, други доволни
От друга страна Буфон и Цезар не принадлежат към отборите, които биват подкрепяни от производителя на Джабулани, концерна Адидас. На спонсорството на прочутата германска фирма този път се радват 12 отбора – сред които Южна Африка, Аржентина, Испания и германската единайсеторка. От техните кръгове не се чува нищо отрицателно за Джабулани. Напротив. „Ако бъде ударена добре тази топка, набира истински скорост“, казва германският нападател Марио Гомес.
Но не само в спортно отношение Джабулани носи радост и разочарование. Същото важи и за икономическия ефект от този „уред“. Посърнали се показват неговите досегашни производители, които този път не бяха облагодетелствани с голямата поръчка. Това са страни като Пакистан и Тайланд. Този път производството бе пренасочено към Китай. Причините били наличието на материали и логистичните предимства. „В крайна сметка роля играят и разходите“, поясни представителят на Адидас Марк Маковски без обаче да спомене нещо за очакваните приходи.
Bildunterschrift: На спонсорството на Адидас тази година се радват 12 отбора
Джабулани – между 10 и 120 евро
В търговията на дребно футболната топка Джабулани струва 120 евро. За по-малкия „любителски“ вариант, който продължава да идва от Пакистан и Тайланд, цената започва от 10 евро нагоре. В Китай се шири голямо задоволство от това, че за пръв път получи възможност да произвежда топката за най-голямото спортно събитие на година. При това, освен за милионната поръчка, става въпрос и за присъствието на Китай край нос Добра Надежда, тъй като страната не можа да се класира за Мондиал 2010. Въпреки това, казва представителят на Адидас Маковски, чрез топката Китай участва във всеки мач.
 
 

 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *