Топлофикациите масово не искат да свалят цените.

Топлофикационните дружества масово възразяват срещу проекта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за по-ниски цени от 1 април, стана ясно на вчерашното обществено обсъждане. Регулаторът предложи поевтиняване на топлото и горещата вода от 3% за София до 22% за Плевен. Падането на тарифите за топлофикациите е възможно, той като цената на природния газ ще бъде намалена с 23% от 1 април. Намаление се очаква да има и за тока на т.нар. когенерации – централите, които произвеждат и топло-, и електроенергия. Цените на парното, горещата вода и тока ще бъдат приети окончателно на закрито заседание на КЕВР на 31 март.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев вчера коментира, че дружествата от сектора са натрупали 93 млн. лева загуби миналата година и предложенията на КЕВР са неприемливи. От „Топлофикация -Плевен“ обясниха, че след тежка авария и скъп спешен ремонт са приключили 2015 г. с над 8 млн. лева загуба“. Това според директора Йордан Василев трябвало да се калкулира в цените за абонатите. Шефът на бургаската топлофикация също е против поевтиняването и дори заплаши, че поради безпаричие може да се стигне до „неизпълнение на лицензионните задължения“.

В последните години КЕВР се опитва да задържа цената на парното, а увеличава тази на тока, произвеждан от когенерациите, който се изкупува на високи цени от държавната НЕК и после натоварва сметките на всички потребители. „Сега, когато цената на природния газ върви надолу, е моментът това изкривяване да бъде преодоляно. Затова регулаторът предвижда цените на тока, произвеждан по високоефективен начин от топлофикациите, да бъдат намалени между 14 и 17 на сто“, изтъкна шефът на комисията Иван Иванов.

Евтиният газ трябва да се използва за намаляването на цената на тока, смятат и работодателите – БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *