Топмениджъри срещат малкия бизнес в Пловдив

Българският форум на бизнес лидерите организира конференция в Пловдив “Българската индустрия:мисия възможна” на 11 април в Новотел Пловдив. Инициаторите на събитието имат за цел да съберат на една маса всички заинтересовани страни – правителство, местна власт и топмениджъри на водещи наши и чужди компании. Те ще представят, дискутират и анализират актуални теми, които влияят на инвестициите, производството и устойчивото икономическо развитие.

– Г-н Минков, за първи път ли мероприятие на Българския форум на бизнес лидерите от такъв ранг е изнесено извън София?

– Не, това е втората такава инициатива. Първата беше миналата година в Бургас, като акцентът тогава беше туризмът. Мероприятието беше много успешно.

– А защо сега избрахте Пловдив?

– Нашите впечатления са, че Пловдив в повечето случаи се цитира като култура и история. А на практика, гледайки цифрите, се оказва, че в региона има много големи инвестиции на територията на индустриалните зони. Големи предприятия, стъпили тук, продължават да се развиват и да инвестират, в това число Шнайдер Електрик, АББ, които направиха втори завод. Пловдив определено се е обособил като център на позитивни примери в индустрията.

– Как ще протече форумът?

– Форумът ще протече в две части. Със сигурност ще започнем с добрите практики и примери, защото в Пловдивско ги има. А и смятаме, че с това ще намалим общия негативизъм в страната. Но също така ни се иска участниците в отворената дискусия да излязат накрая с няколко конструктивни предложения. Тоест, да извлечем конкретни въпроси и последващи теми, които могат да бъдат надлежно оформени към местната и централната власт. Така или иначе, сред поканените има много представители на правителството и общините.

– Към кого е адресирано това събитие?

– Към много широк кръг от хора. Адресирано е както към собственици, управители и мениджъри на големи индустриални предприятия, така и към големи инвеститори, които търсят алтернативи за развиване на бизнес и влагане на средства. Поканили сме представители на големи индустриални паркове от цялата страна, които търсят компании, за да разширят инвестициите в техните зони. Не на последно място смятам, че това мероприятие ще донесе ползи и за малките и средни предприятия. Тези, които са типично български и считаме, че са гръбнакът на всяка икономика. Ние смятаме, че те имат различни проблеми от тези на големите и те се чуват по-рядко. А малките и средните фирми са потенциален доставчик и партньор на големите компании. Самото събитие би било полезно и за местната администрация – както за кметовете на по-малките общини, така и на големите. Защото, за да се развива един град, трябва да има достатъчно работни места, да се произвежда добавена стойност, да има развита инфраструктура.

– Защо се сте спрели на акцента “Българската индустрия: мисия възможна”? Пак ще си говорим за реиндустриализация ли?

– Посланието на бизнес форума ясно говори, че въобще не стои под въпрос дали България да има индустрия. Имаме предприятия, имаме добри практики, имаме немалък човешки ресурс. Така че за нас е важно да дискутираме не има ли я индустрията и в какъв мащаб е, а след като я има какво е нужно, за да продължи да се развива. И още – какво е нужно да направим, за да убедим потенциални инвеститори да изнесат бизнеса си в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *