Топ 10 на най-големите IPO–та в Германия

През последните години, големите IPO-та бяха по-скоро изключения, отколкото правило. Това обаче се променя. Немският икономически вестник Handelsblatt прави класация на най-големите IPO-та в Германия.

На 10-то място е IPO-то на Norma Group AG, която е компания за машини и инструменти. На 7 април 2011 г. инвеститорите инвестираха в IPO-то на Norma Group AG цели 336 милиона евро в новите акции. На фондовия пазар Norma Group се оценява на приблизително 1 милиард евро.

На 9-то място е IPO-то на GSW Immobilien AG. Новата емисия на компанията за недвижи имоти, донесе приходи от 467 милиона евро. На фондовата борса GSW Immobilien се оценява на 2 милиарда евро.

Kion Group AG е под номер 8 в класацията, като за новите акции на компанията инвеститорите дадоха 475 милиона евро. Към днешна дата Kion Group AG се оценява на 2,9 милиарда евро.

Talanx е сред най-големите германски застрахователи. Talanx включва застрахователя Ergo и Victoria. За своето IPO, Talanx получи свеж капитал в размер на 517 милиона евро, което го класира на 7-мо място. На фондовия пазар компанията в момента се оценява на 6,6 милиарда евро.

На 6-то място е Zalando. IPO-то на компанията донесе свеж капитал от повече от 526 милиона евро. Стойността на компанията се оценява на 5,35 милиарда евро.

На 5-то място в класацията е IPO-то на Deutsche Annington, която се казва Vonovia. Средствата, които бяха събрани на IPO-то на компанията бяха 575 милиона евро. На фондовата борса компанията се оценява на 5,5 милиарда евро.

4-ти в класацията е химическия дистрибутор Brenntag AG. IPO-то бе на 29 март 2010 г., като компанията успя да събере цели 748 милиона евро. Днес стойността на компанията е 6 милиарда евро.

Бронзовият медал в класацията е за Kabel Deutschland Holding AG. На 19 март 2010 г. компанията успява да набере 759 милиона евро. Към момента пазарната й капитализация достига 9,33 милиарда евро.

IPO-то на LEG Immobilien AG е на 2-ро място в класацията. По време на дебюта си на 31 януари 2013 г., компанията събира 1,165 милиарда евро от страна на инвеститорите. Текущата пазарна оценка на компанията възлиза на 2,9 милиарда евро.

Първи в класацията е Telefonica Deutschland Holding. IPO-то на компанията, което бе на 29 октомври 2012 г., успява да набере 1,449 милиарда евро. Пазарната стойност на Telefonica Deutschland на фондовата борса се оценява на 9,3 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *