Топ 10 технологични тенденции през 2016 г.

Виртуална реалност, 3D принтиране, черпене на информация от всичко… Това са част от водещите технологични тенденции, които ще фокусират вниманието през 2016 година. Ето и 10-те най-интересни тенденции, дефинирани от японската компания Toshiba:
Сигурност
Сигурността остава критична сфера за корпорациите и подлага под въпрос техните ефективни и успешни ИТ стратегии. Работещите днес използват все повече мобилен хардуер, разположен на различни по вид устройства и платформи. Към този момент много от приложенията или не работят с всички видове операционни системи, или защитата им се базира върху лесно разбиваеми пароли.
Разработчиците трябва да бъдат по-внимателни на тема сигурност, правейки интелигентни приложения, които могат да откриват и реагират на потенциални заплахи своевременно. В близко бъдеще тези интелигентни приложения ще могат да предвиждат проблеми в реално време. Нарушенията ще се засичат веднага и ще следва незабавна реакция. Тя може да включва своевременно уведомление към собственика или просто затваряне на като допълнителна предпазна мярка.
Корпоративни приложения и ботове
През 2016 година тенденциите за мобилност и гъвкавост по време на работа ще стават все по-важни. Това поражда огромен интерес към корпоративни приложения, като търсенето вече изпреварва предлагането. В действителност, според Gartner, в края на 2017 година търсенето ще изпреварва пет пъти предлагането на мобилни приложения. Догодина пазарът ще бъде наситен с доста приложения „ботове” (Bots) – такива, които извършват редица автоматизирани процеси и задачи на потребителските устройства. Те допълнително ще спомогнат да сме още по-продуктивни, смятат от Harvard Bussiness Review.
Ухажване на Поколението Z
Разработчиците трябва да създават приложения, които са по-интелигентни, интуитивни и сигурни. Тази област ще се повлияе силно от Поколението Z (родените между 1994 и 2004), което е израснало с приплъзване и „тапване” върху приложенията на своите умни телефони и желае да пренесе тази лекота и в света на бизнеса.
Практично използване на носимите устройства
Родените между 1994 и 2004 г. работят удобно с всички устройства – от десктоп системите, през лаптопите и таблетите, до умните часовници. Можем да предвидим, че те диктуват тенденциите в областта на мобилното пространство. Хардуерът е мъртъв, да живеят новите лица на високите технологии – Google Now,Cortana, Alexa и Siri са само началото, смятат от techradar.com.
Виртуална реалност
Друга ключова тенденция, която ще бележи ръст през 2016 година, е Виртуалната Реалност (VR). Бизнесът VR все още е в начален етап, но е хубаво да му хвърляме по едно око за в бъдеще. Неговата сила като образователно средство носи очевидни ползи за отрасли като здравеопазването.
Информация от всичко
Около нас е истински хаос. Умни устройства от всякакъв вид създават и ни заливат с текстове, видео, аудио и всякаква подобна информация. Независимо как ги наричаме – Интернет на вещите, Интернет на данните или Информация от всичко, знаем едно – 2016-та ще произведе повече и повече информационни единици за всичко.
3D принтиране
Някои смятат, че 3D принтирането е достигнало своя най-висок капацитет, но всъщност това е едно огромно поле, което тепърва ще бъде разработванo. От материалите, с които ще се принтира, до всичко останало, което ще се произвежда. Сериозно развитие ще наблюдаваме в биопечата, при който храната се принтира точка по точка до завършен вид, годен за консумация, смятат от TechRadar.com.
Самообучение на машините
Друг забележителен тренд при високите технологии ще бъде самообучението на машините. Вече отбелязахме, че те произвеждат информация за всичко. Сега се очаква компютрите и устройствата да анализират тази информация, за да се учат от нея и да се адаптират към новите условия. Крайният резултат би бил изцяло подобрен изкуствен интелект, смятат от TechRadar.com, анализирайки изследвания на Gartner.
Blotooth сигнализация в реално време
Blotooth сигнализацията предстои да бъде инсталирана тепърва в големите шопиг центрове, хотели, летища и навсякъде, където може да ни направлява в реално време. Това означава, в зависимот от вашето местонахождение, да получавате на момента информация за промяна в полетите или разписание, да извършвате безконтактни плащания, да получавате директни рекламни съобщения на вашите устройства, когато преминавате в близост до определени магазини, и редица други възможности.
Сработване между всички устройства
Забравете за смартфоните – те са само началото. Наближаваме ерата на сработване между устройствата за споделяне на всякаква информация – между вашите телефон, кола, умен телевизор. Всичко трябва да работи и да синхронизира цялата ваша информация. Това е един от аспектите на концепцията „Интернет на нещата”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *