Тор зарязва БТК по съвет на принц Кирил

Фондът “Новатор” обмисля да продаде опцията си за телекома

Г-н Бьорголфсон е затрупан с обаждания от инвестиционни дружества, интересуващи се да купят БТК. Това пише в материала на „Файненшъл Таймс“ за продажбата на телекома ни. Съобщението е цитирано от Българска фондова борса. Опцията на „Новатор“ включва освен възможността за придобиване на 65% дял в БТК, също и последващата му продажба на частни инвеститори. През ноември м. г. исландецът продаде 70-процентовия си дял в „Чешке Радиокомуникаце“ за 1,2 млрд. евро.

Исландският милиардер Тор Бьорголфсон май е на път да се откаже от БТК. Фондът му „Новатор“ обмисля дали да упражни опцията си да купи 65% от българския телеком. Това съобщава онлайн изданието TeleGeography. „Лемън Брадърс“, за която работи синът на Симеон Сакскобургготски Кирил, ще консултира „Новатор“ относно бъдещето на инвестицията.

Според публикации в други сайтове „Новатор“ обмисля продажбата на опцията си и приема предварителни оферти от инвеститори до 29 януари.

В началото на 2006 г. фондът на исландеца придоби опция да купи „Вива Венчърс“. Тя пък държи 65% от БТК. Така исландецът щеше да стане мажоритарен собственик на телекома. И сега той държи миноритарен дял чрез различни свои фондове. Сделката за покупката на „Вива Венчърс“ се очакваше да стане след юни тази година. Тогава изтича 3-годишният период, в който отпада изискването за прехвърляне на акциите на компанията, според договора за приватизация на БТК. „Вива Венчърс“ взе 65% от телекома през юни 2004 г. За този дял тя плати 230 млн. евро плюс още 30 млн. евро за увеличение на капитала на компанията. Исландският милиардер притежава „Актавис“, която у нас е собственик на бившите фармации в Дупница, Разград и Троян. Той придоби през миналата година и 34% от СИБанк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *