Тотална разпродажба в Трънско

Търсенето на имоти в Трънско надвишава предлагането, съобщи кметът на Трън Станислав Николов, цитиран от БТА.
Диспропорцията е факт поради отсъствие на много от наследниците на имотите. Въпреки проявения интерес, наследниците трудно могат да бъдат издирени и земите стоят непродадени, коментира Николов. С цел да се съживи регионът, местните власти са обявили много от общинските имоти за разпродажба. Вече са продадени пет полуразрушени училища.
Купувачите са предимно столични бизнесмени, които имат намерение да развиват селски туризъм. Училището в с. Цигриловци ще бъде превърнато в художествено ателие, а това в с. Мрамор – в склад за картофи. Ще бъдат обявени на търг още 25 селски училища. Продаден е и хотелът в центъра на Трън, който се ремонтира и до месец ще отвори врати като модерен СПА-център.
По 5 лв./кв. м е средната цена на земята. Най-голямата сделка е продажбата на 100 дка гора в с. Цигриловци, купена от столичен предприемач по 1300 лв./дка. Инвеститорът има намерение да развива там ловен туризъм. Интересът към граничните имоти е обусловен от ниските цени, девствената природа и сравнително добрите пътища. Предвижда се да бъде ремонтиран пряк път до столицата, който ще съкрати двойно разстоянието, поясниха от общината. Местните управници са разработили план за съживяване на граничния район. Основната точка в него е асфалтирането на 600 км пътища.
В Трънско живеят около 5000 души в 52 населени места.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *