Тотю Младенов: Бедните стават повече в последно време

Има ръст на хората, които са социално слаби. „Но има и такива, които искат да излъжат държавата“.
Това заяви социалният министър Тотю Младенов пред Дарик. «Ако не спрем да се лъжем един друг, както го правехме при комунизма – работниците тогава лъжеха държавата, че работят, а държавата лъжеше работниците, че им плаща. И видяхте докъде я докарахме“, каза Младенов.

«България и българите ще живеят по-добре, ако има един по-сериозен ред, ако спрем да се лъжем взаимно и ако действително всеки си върши работата, която има като ангажимент“, обясни той.

За първи път от година и половина през последните два месеца има задържане нивото на безработица и дори лек спад, похвали се министърът на труда.

«През месец февруари, когато беше пика, безработицата беше 10,26%, месец март – 10,14%, а месец април, към вчерашна дата – 9,99%“, цитира той цифрите. Министър Младенов поясни, че тези цифри ясно показват, че за последните два месеца има стабилизиране на пазара на труда и лек спад на безработицата. «Аз се надявам, че в следващите четири месеца, което е активния пролетно-летен сезон, тази тенденция ще се запази. Това е една много важна тенденция, защото за първи път от година и половина, през последните два месеца има задържане нивото на безработица и лек спад – вече под 10%“, обясни той.

Въпреки това обаче Младенов беше категоричен, че проблемът с безработицата остава важен не само за България, но и за цяла Европа. «Защото дори и в подем, какъвто виждаме в икономиките на други страни от ЕС, пазарите на труда все още са затиснати“, каза социалният министър.

Младенов акцентира вниманието върху новия проект на Министерството на труда и социалната политика в рамките на Оперативна програма «Човешки ресурси“ за млади хора над 29 години. По този проект на работодателя се осигуряват средства за заплата и осигуровки на младия работник до шест месеца, за да придобие той трудови навици. «Търсим възможности за трудовата заетост на три категории хора – младите до 29 години, възрастните хора над 55 години и хората с увреждания, които са особено уязвими на пазара на труда“, обобщи министърът.

Министър Младенов коментира и друга наболяла през седмицата тема – за болничните листове и източването на Националния осигурителен институт. «Трябва да спрем да източваме НОИ, защото резултатите от проверките сочат, че 30% от болничните листове са фалшиви“, обяви той.

«Лошата тенденция у нас е човек да си взема болнични вместо отпуск, за да си свърши някаква лична работа трябва да спре. Така се ощетяват обществените фондове и няма да има средства да се плащат болнични на хората, които действително имат нужда от лечение“, подчерта министърът. Според думите му НОИ се източва и от инвалидни пенсии. «От 150 000 регистрирани хора с увреждания преди няколко години, сега над 500 000 души са регистрирани като инвалиди. Затова трябва да се затегне контролът, като този, който плаща, той да контролира“, уточни Младенов. Министърът изложи предложение помощните средства да се плащат от болничната каса, а при инвалидните пенсии и контролът, и издаването да са в ръцете на НОИ.

На въпрос в какъв срок ще бъдат внесени промени в пенсионната реформа министърът съобщи, че до 31 май се внасят предложения за промени, които ще се обсъдят до края на май в Тристранния съвет. Младенов напомни, че при тази демографска криза с тенденция към застаряване на населението положението с пенсиите ще се усложни ако скоро не се вземат мерки. «43% от всички разходи в държавния бюджет отиват за пенсии и трябва да се обясни на хората, че трябва да има реформи, за да може сегашното поколение да има едни по-достойни пенсии в бъдеще“, посочи социалният министър.

«Най-правилният път особено при криза, повтарям го за стотен път, е социален диалог. Синдикати, работодатели, местна власт, областни управители, неправителствени организации, организации за хората с увреждания – всички заедно – ежедневен диалог, всички въпроси да се решават заедно, да се търсят най-добрите решения за излизане от кризата. И най-важното – всеки да си поеме своите отговорности“, обобщи министър Тотю Младенов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *