Тотю Младенов размаха пръст на работещите без договор

Целта на пенсионната реформа е да защити голямата част от хората, които са редовни платци, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.Другите, които са работили в сивата икономика без трудови договори и осигуровки, ще имат проблеми, категоричен бе той пред БНТ.

По думите му демографската криза е много тежка и навсякъде се пристъпва към пенсионни реформи.
„Ние също трябваше да предприемем тази стъпка, нямаме друг изход с 2 млрд. лв. дефицит, оставени миналата година в пенсионната система, с над 1 млрд. лв. дългове на работодатели и самоосигуряващи се лица към осигурителната система“, поясни министърът.
Според него с пенсионната реформа се освобождават средства за други сфери – здравеопазване, образование, а същевременно се стабилизират средствата за пенсии, цитира го КРОСС.

Той допълни, че се предвижда въвеждането на бонус от 3% на годишна база върху пенсията, ако пенсионер остане по-дълго на пазара на труда.
Има различни опции за пенсиониране, хората се вълнуват дали ще има къде да работят и да имат по-добри доходи, това е най-важното, добави Тотю Младенов.

Социалният министър каза още, че от минималната работна заплата зависят и други доходи. Той посочи, че предложението за 270 лв. е дадено в Съвета за икономическо развитие и МС ще вземе най-доброто решение.
„Това е също инструмент за борба със сивата икономика, от друга страна това ще повиши потреблението.“Ако един работодател не чоже да плати 270 лева заплата, то какъв работодател е той“, коментира Младенов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *