Трайков: Скоро ще има продажба на Булгартабак

В началото на ноември ще са готови правният анализ и информационният меморандум във връзка с приватизацията на “Булгартабак – холдинг“ АД и сделката със сигурност ще стане, коментира министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. И при това ще стане бързо и по добър начин, добави той. Продажбата на “Булгартабак“ на стратегически или финансов инвеститор, който да продължи да развива компанията е сред приоритетите на министъра. По думите му самата процедура отнема дълго време, а сделката се е забавила, за да се подготви добре процедурата и “за да не загубим десетки милиони“.
Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол одобри в началото на септември договора на консултанта – “Ситигруп Глобал Маркетс Лимитед“, при приватизацията на “Булгартабак“. Без да конкретизират в началото на лятото от държавната компания коментираха, че от много места има инвеститорски интерес към “Булгартабак“.
Изпълнителният директор на дружеството Иван Биларев уточни, че не е обсъждан метод, по който ще бъде продаден холдингът – конкурс, търг или друг начин. Според Биларев “Булгартабак“ се развива много устойчиво по отношение на експорта.

Има възстановяване на бандеролния пазар по социологически изследвания и данни на компании, които правят ежемесечните изследвания за бандеролния пазар, уточняват от дружеството. От холдинга забелязват тенденция към възстановяване на продажбите. Според експертите спадът на бандеролния пазар през тази година освен на увеличението на контрабандата се дължи и на отказване на голяма част от хората да пушат и преминаването към ръчно свити цигари. А това е причината да не може да се отчете какъв е процентът на контрабандата на цигари, коментират от дружеството.

На вътрешния пазар обаче “Булгартабак“ отчита спад в сравнение с миналата година, а това по думите на изпълнителния директор на холдинга се дължи на две причини – на общия спад на потреблението на цигари в страната и на силната конкуренция.

От “Булгартабак“ настояват за ефективни мерки срещу контрабандата и предлагат с цел отчитане на продажбите всеки обект, който продава цигари и касовият му апарат, да са свързани с Националната агенция по приходите. Трябва да има адекватни санкции към хората, които се занимават с този тип дейност, но да бъдат ефективни и да могат да завършат с изпълнение, заяви още Биларев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *