Трайчо Трайков: Изоставаме в секторите, свързани с иновации

София /КРОСС/ Трите сектора с най-голям спад – строителство, недвижими имоти и финансовите услуги , бяха тези, които донесоха половината от чуждестранните инвестиции в България през последните няколко години. През миналата година има спад на чуждите инвестиции и затова в тези сектори кризата е най-голяма. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Седмицата“ на Дарик радио. Той допълни, че в същото време експортно ориентираните отрасли на България през последните три месеца показват симптоми на съживяване. Трайков посочи за пример добивната промишленост, която има най-голям ръст. Министърът каза още, че износът на страната ни продължава да бъде в рамките на традиционните стоки – текстил, селскостопански и хранителни продукти. Запитан дали кризата не е отворила ниши за нашия износ, Трайков отговори: „Не, това е просто част от възстановяването на европейските пазари. Не може да се говори за пробив“.
„В България 40% от брутния вътрешен продукт се създава от сектори, които разчитат на евтина работна ръка. Много голяма част от БВП се създава и от сектори, които са свързани с експлоатацията на природни ресурси. Това поставя страната ни в не много благоприятна структурна позиция, защото сме много зависими цените от международните пазари по отношение на такива чувствителни стоки, каквито са суровините и селскостопанските продукти. Зависими сме и от други страни, които имат повече предимства от нас“, изтъкна Трайков.
Министърът отбеляза, че в България областите, свързани с иновации, създават само около 25% от БВП, докато средно в Европейския съюз този процент е над 40. „Имаме голямо изоставане в иновациите“, определи Трайков.
Министърът отбеляза още: „България традиционно има резерв от квалифицирана работна ръка“.
„Ние колонизатори наистина не щем. Не живеем в 18, а в 21-ви век. Добрите инвестиции са добри, защото от тях печелят и инвеститорите, и клиентите“, коментира още Трайков.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *