Трансатлантическите връзки са важни за света

Трансатлантическите връзки са важни за целия свят. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на журналистически въпрос как ЕС ще действа след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и на фона на неговите изявления по отношение на Европа и НАТО. Няма да се обвързваме с никакви спекулации, добави говорителят в отговор на въпрос дали след американските избори се е увеличива необходимостта ЕС да развие плановете си за европейска отбрана. Говорителят допълни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вече е изразил надежда, че новата администрация във Вашингтон ще изясни позициите си в областите на борбата с тероризма, сигурността, промените в климата.

В деня, когато стана известен победителят в президентската надпревара в САЩ от Европа долетяха и първите поздравления. Макар че до последно евробюрократите в Брюксел залагаха на картата „Клинън“, все пак и с половин уста шефовете Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер поднесоха чинно своите честитки: „Изразяваме искрените си поздравления за вашия избор като 45-ти президент на САЩ“. И толкова – все пак това е непредвидимият според тях Тръмп, така че може и без кой знае какви емоции и  аплодисменти. Но не забравиха все пак да напомнят общите си клишета от ерата  Обама: Стратегическото партньорство между Европейския съюз и САЩ се корени в нашите споделени ценности за свобода, човешки права, демокрация и вярата в споделената икономика. През годините, ЕС и САЩ работиха заедно, за да осигурят мир и просперитет на гражданите си и за хората по света, отбелязват двамата. Като си затвориха очи и уши за кашите, които забъркаха в Близкия Изток, Африка и Азия, предизвикаха вълните от бежанци и масовите убийства от страна на главорезите от „Ислямска държава“.

Говорителят на Еврокомисията потвърди, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини е поканила на извънредна среща в неделя в Брюксел министрите на външните работи на държавите от Евросъюза. Министрите ще имат среща „без вратовръзки“ и на тази неофициална вечеря ще обсъдят резултатите от президентските избори в САЩ, но предварителните анонси за срещата са, че след нея няма да се  правят никакви изявления. Едва следващия понеделник министрите се събират на редовно заседание на Съвета на ЕС по външни работи, като първите им коментари се очакват в сутрешните часове.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *