Треска за апартаменти: Купуват по 39 имота на ден

Треска за имоти в Пловдив – на ден се купуват по 39 апартаменти, къщи или офиси. За последното тримесечие юли-септември в имотния регистър са регистрирани общо 3514 продажби на недвижимости. Едно е ясно: по брой на сделките Пловдив определено отвява и Варна, където са отчетени 2884 продажби, и Бургас, където има едва 1702 покупко-продажби. В сравнение с предходното тримесечие ръстът в сделките с имоти в града под тепетата е 7.5 на сто.

Още през лятото брокерите усетиха раздвижването на пазара. Като никога досега през жежките месеци те не скучаеха, а се задъхваха от огледи на кандидати за нов дом. Причините бяха три – цените на имотите се отлепиха от дъното и няколко поредни тримесечия показаха леко покачване. Лихвите по депозитите в банките пък удариха най-ниските нива от последните години. От друга страна, сагата с поставените под специален надзор КТБ и Търговска банка Виктория накара хората да се замислят дали банките са най-сигурното място за парите им, аргументират се брокерите. От развръзката с КТБ ще зависи по-нататъшното развитие на имотния пазар, коментират от „Сдружение брокери на имоти“.

Финансовите анализатори очакваха пък специфичният пазар да се отпуши още след влизане в сила на Закона за потребителския кредит, който обещаваше, че ще изтъни заемите. Това обаче не се сбъдна на сто процента, защото банките маскираха забранените такси с нови. Така например големи кредитори дърпат абсолютно необезпокоявано по 1% от ипотечния заем още при отпускането му. В тарифата тази комисиона се обяснява с „измерване на кредитния рейтинг на клиента“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *