„Триза България“ започна строителството на логистичния си център

Новият логистичен център на компанията „Триза България“ край Нови хан ще бъде готов до юни следващата година, стана ясно по време на официалната първа копка в неделя. Това ще е основната база, от която ще се изпращат четки за зъби за цяла Източна Европа и държавите от бившия Съветски съюз, обясни Евгени Кръстев, управител на българското дружество. „Триза България“ е първото чуждестранно дружество на швейцарската компания Trisa, която произвежда и доставя продукти за устна хигиена. Засега в логистичния център до Нови хан няма да има производство, а само складиране, комплектоване и изпращане до другите пазари на Trisa.

От Нови хан до Източна Европа

Инвестицията на първия етап на проекта е 6 млн. лв., което включва покупката на земята и изграждането на сградите, обясни Евгени Кръстев. При първия етап се предвижда да бъдат построени складове, административна сграда и помощни постройки с обща разгъната площ от 3000 кв.м, разположени върху близо 3 дка. Новите работни места след приключването ще са 30. Засега от компанията се въздържаха от коментар на въпросите дали при следващите разширения се планира и производство на четки и пасти за зъби освен съхранението и дистрибуцията им. Преди няколко месеца за това намекнаха от Българско-швейцарската търговска камара.

По думите на Кръстев от логистичната база до Нови хан всеки ден ще бъдат изпращани 30 хил. четки за зъби за Източна Европа и държавите от бившия съветски блок. Базата ще подпомогне експанзията на Trisa на тези пазари, обясниха от ръководството.

По време на церемонията посланикът на Швейцария Регина Ешер подчерта, че присъствието на „Триза България“ и новата инвестиция показват големия потенциал за България и изключителните връзки между двете държави. За логистичния център компанията има сертификат за инвеститор клас А, като това ще е третият проект в индустриалния парк „София-Изток“, обясниха от консултантската компания „Паладин пропърти“, която се грижи за
управлението на парка.

Инвестиция от първи клас

Благодарение на сертификата си за важен инвеститор „Триза България“ ще получи по-бързо административно обслужване и възстановяване на социалните осигуровки на работниците за две години. Строителното разрешително е издадено сравнително бързо – през септември, по-малко от три месеца след получаването на сертификата. До новостроящата се сграда няма нужда да се строи отделен път, тъй като тя се намира точно до второстепенния път между Нови хан и Елин Пелин.

Логистичният център ще се използва и от друга швейцарска компания – Victorinox, стана ясно още преди няколко месеца. „Триза България“ е неин изключителен представител за страната, като освен ножове Victorinox ще съхранява и изпраща от базата до Нови хан пътни чанти, раници и други аксесоари за пътуване. Швейцарската Trisа е основана в края на 19 век и е
сред най-големите производители и доставчици на четки за зъби и продукти за лична хигиена в света. Дневното й производство е над 1 млн. четки, от които 95% се изнасят за повече от 80 държави. Евгени Кръстев посочи, че за последните десет години швейцарската компания е инвестирала над 250 млн. франка за модерно производство и развойна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *