Трима българи сред стоте най-богати източноевропейци

Най-богатите българи, според класацията на авторитетното полското списание „Впрост“ на стоте най-богати хора в Източна и Централна Европа, са Васил Божков, Христо Ковачки и Валентин Захариев.
Васил Божков е на 61-во място със състояние, което се оценява на 1,35 млрд. долара. Преди две години собственикът на „Нове холдинг“ бе на 51-во място с богатство от с 1 млрд. долара.
Христо Ковачки е на 98-о място със 700 млн. долара, а бившият собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев – на стотно със 680 млн. долара.
Най-богатият източноевропеец според полското издание е руският депутат Сулейман Керимов, чието състояние се оценява на 24,5 млрд. долара. Миналата година Керимов бе четвърти в класацията.
Той е увеличил състоянието си благодарение на изгодната продажба на пакетите от акции от „Газпром“ и „Сбербанк“, а с печалбата изкупи около 3% от акциите на „Дойче банк“ и книжа от „Морган Стенли“, „Креди Сюис“ и Ю Би Ес.
Тази година сред стоте най-богати европейци има 24 украинци, като най-богат от тях се оказва депутатът от Партията на регионите и собственик на водещата финансово-промишлена група СКМ („Систем Кепитал Мениджмънт“) Ринат Ахметов, чието състояние полското издание оценява на 23 млрд. долара. Миналата година със състояние 18,7 млрд. долара той заемаше едва четвърто място.
Стремителният ръст според украински експерти се обяснява с повишаването на цените на металите през първото полугодие на 2008 г.
Тази година е успешна и за Игор Коломойски, един от спонсорите на Блока на Юлия Тимошенко, който е седми. Активите на днепропетровския бизнесмен и собственик на групата „Приват“ се оценяват на 11,4 млрд. долара.
През 2008 г. е обеднял само един украински милиардер – собственикът на мариуполския металургичен комбинат Владимир Бойко.
След Ринат Ахметов в списъка на полското списание е съсобственикът на швейцарската група Gunvor, през която минава една трета от износа на руския петрол, Генадий Тимченко със състояние, оценено на 20 млрд. долара.
За една година най-много от всички милиардери е загубил собственикът на „Руский алюминий“ Олег Дерипаска. Финансовата криза според „Впрост“ е изяла 15 млрд. долара и сега бившият лидер в рейтинга е едва пети.
превод: БТА /netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *