Трима министри са заплашени от глоба заради бавна реакция

Трима министри не са подали в срок декларациите си за конфликт на интереси и утре парламентарната „Антимафия“ ще решава дали да ги накаже. Според закона срокът за деклариране на интереси е 7 дни след датата на избора им. За нарушаване на тази разпоредба глобата е между 1000 и 3000 лв.
Икономическият министър Трайчо Трайков и регионалният Росен Плевнелиев са подали документа на 3 август – ден след крайния срок. Шефът на социалното ведомство Тотю Младенов е направил огромно закъснение – депозирал е декларацията си едва на 12 август. „Ще предложа на комисията да приеме становище дали срокът в закона е задължителен и как да постъпим с тези, които не са го спазили“, обясни председателят на комисията Яне Янев пред „Сега“. „Антимафия“ започва проверка на всички подадени декларации – на президента, вицепрезидента, премиера, министрите, депутатите. Янев обясни, че органът има капацитет да се справи, в проверката ще бъдат привлечени районните и окръжни съдилища, Агенцията по вписвания и Сметната палата. Очаква се резултатите да са готови до три месеца.
„Ако установим, че има нарушение, ще сезираме ВАС и производството ще бъде много бързо“, увери Янев. Шефът на „Антимафия“ се е срещнал с председателя на комисията за предотвратяване конфликт на интереси към ВСС Цоньо Цонев и го е помолил за ефективно сътрудничество.
По закон в срок от един месец от заемане на длъжността съответното лице, което има несъвместими обстоятелства, трябва да предприеме действия за прекратяването им. Комисията смята да провери тъкмо това, защото според Янев някои декларират, че са напуснали фирмите си, но на практика може да се окаже, че не е така. „Ако установим, че някои магистрати бавят процедурите по излизане на министрите и депутатите от фирмите им, ще посочим публично имената им“, закани се Янев.
Ден по-рано „Сега“ оповести справка на петимата министри – Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Божидар Нанев, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов, които декларират, че са във възможен конфликт на интереси.

в-к Сега

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *