Трио бразилски милиардери обмисля да закупи Coca-Cola

Инвестиционната фирма 3G Capital, контролирана от бразилските милиардери Хорхе Пауло Леман, Марсел Нерман Телес и Карлос Алберто Сикупира, води преговори по създаването на нов фонд за инвестиции в хранително-вкусовата промишленост и по всяка вероятност възнамерява да придобие някоя компания от бранша, пише водещото бразилско седмично списание Veja, цитирано от Forbes.

Източници са информирали медията, че стратезите в 3G Capital са контактували с частни банкови мениджъри, които обслужват някои от най-богатите семейства в Бразилия, както и че са се свързали с водещите инвестиционни банки в страната. Новият фонд ще има общ капитал на стойност между 4 млрд. и 5 млрд. долара, 2,5 млрд. долара от които вече са получени под формата на финансови ангажименти, са заявили пред списанието двама души, които познават ситуацията отблизо.

Новият фонд би могъл да се използва, за да се осъществи поглъщането на Coca-Cola от Леман и съдружниците му. В продължение на години пазарните анализатори спекулират за потенциалната сделка, имайки предвид апетита на триото милиардери към емблематични американски брандове. 3G Capital вече контролира производителя на популярната марка бира Budweiser Anheuser-Busch InBev и веригата за бързо хранене Burger King. През миналата година фондът обедини усилия с компанията Berkshire Hathaway на инвеститора-икона Уорън Бъфет,за да купят заедно производителя на кетчуп Heinz.

Свалянето на Coca-Cola от борсата би се случило в момент, в който сегашният мениджмънт на дружеството е под атака от страна на група акционери. Те обвиняват Борда на директорите за ниската възвръщаемост и прекомерните разходи. 3G е известна с прилагането на своята бизнес система на меритокрация(б. ред. система на „равните възможности“, при която служителите се доказват чрез своите способности и талант, а не заради произхода си)и безмилостно съкращаване на разходите.

Пред 3G Capital има и друга възможност – придобиване на значителен дял от около 10% от производителя на безалкохолните напитки. Berkshire Hathaway на Бъфет, която вече притежава 9,7% от компанията, може отново се включи като партньор. Бъфет притежава 400 млн. акции на Coca-Cola, което я прави втората най-широко застъпена компания в портфейла му.

Припомняме, че пред CNBC в началото на миналата година Бъфет заяви, че Леман, Телес и Сикупира „са най-добрите мениджъри в света“ и че е „готов да направи по-големи сделки“ с тях.

Forbes изчислява състоянието на Леман в момента на 22,4 млрд. долара. Богатството на Телес възлиза според списанието на около 11,6 млрд. долара, а това на Сикипура – на 10,2 млрд. долара. Изпълнителният директор на 3G Capital Александър Беринг притежава миноритарен дял в компанията и не е включен в списъка на милиардерите на Forbes.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *