Триполи се опитва да преговаря със Запада

Абдел Ати ал Обейди, бивш либийски премиер, заяви, че правителството на Кадафи търси контакти със страните, които са начело на военната кампания, опитвайки се да спре въздушните удари по цели на режима. Обейди каза това от Триполи за британския Четвърти телевизионен канал.

Миналия месец Обейди участваше в одобрените от Кадафи преговори с Африканския съюз. От британска страна бе потвърдено, че през последните дни висш либийски правителствен служител е водил разговори във Великобритания с британски служители, предаде БТА, позовавайки се на АФП.
Говорителят на британския премиер Дейвид Камерън Стив Фийлд потвърди, че е имало контакти с либийски представители през последните седмици, но не пожела да съобщи подробности. Той изтъкна само, че пред всички тях е изразена британската позиция, че Кадафи трябва да си иде. С британски представители е разговарял и Мохамед Исмаил, един от най-близките сътрудници на Сейф ал Ислам, сина на Кадафи.
Междувременно в Либия специалният пратеник на ООН Абделилах ал Хатиб се срещна с правителствени ръководители и с лидери на бунтовниците. В Найроби генералният секретар на ООН Бан ки-мун каза пред репортери, че Хатиб е наблегнал на необходимостта спешно да бъдат прекратени военните действия, да спрат атаките срещу мирното население и нападенията срещу градове и села. Според Дейвид Соломонт, американски посланик в Испания, привържениците на Кадафи губели увереност, че той ще успее да се задържи на власт. Посланикът изрази мнението си, че Кадафи е все по-изолиран в собствената си страна.
Силите на ръководената от Запада коалиция са бомбардирали вчера вечерта цивилни и военни обекти в либийските градове Хомс и Аруджбан, съобщи либийската телевизия, цитирана от Ройтерс. Хомс се намира на около 100 км източно от Триполи, а Аруджбан – на около 190 км югозападно от либийската столица.
Силите на Кадафи са подложили на интензивен артилерийски обстрел град Мисрата, който е в ръцете на бунтовниците, атакували са магазини и жилища в центъра на града, предаде Ройтерс, позовавайки се на жители на града. Мисрата е последният голям град, който държат бунтовниците в западната част на Либия. От седмици градът е обкръжен и обстрелван от правителствените сили и въпреки поддържащите западни въздушни удари по позициите на силите, верни на Кадафи, бунтовниците изглежда постепенно губят контрола. Говорител на бунтовниците заяви за Ройтерс по телефона, че силите на Кадафи, успели да влязат в града, са били отблъснати, но след това Мисрата е била подложена на масиран обстрел – с танкове, артилерия, гранатомети. Разрушенията са неописуеми, градът е неузнаваем, описва той положението.
Междувременно британски командоси в Либия подготвят отряд бунтовници, сформиран от бивши военни от армията на Кадафи, за организиране на настъпление към Триполи, съобщава британският вестник „Ивнинг стандарт“, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Ударната група, обучавана от британските елитни подразделения, трябва да стане ядрото на бъдещата офанзива, планирана след неколкодневни въздушни удари на натовски страни срещу танковете и артилерията на армията на Кадафи, отбелязва още вестникът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *