Трише: ЕЦБ не бива да става изкупителна жертва за всички злини

Председателят на управителния съвет на Европейската централна банка Жан-Клод Трише днес разкритикува опитите на някои страни да превърнат ЕЦБ в изкупителна жертва за всички злини, предаде Франс прес.

„Някои страни, естествено, се изкушават да представят ЕЦБ и Европейския съюз като изкупителни жертви“ за техните вътрешни проблеми, заявява Трише в интервю за германския седмичник „Ди цайт“, чийто нов брой ще излезе утре.

„Това не е справедливо. Изграждането на Европа ни позволи да постигнем много високо равнище на благосъстояние“, отбелязва французинът.

Според него глобализацията е довела до бързи и коренни промени най-вече в разпределението на труда с изнасянето на производството в страните, където работната сила е евтина. Страните от Стария континент биха се справили по-зле с новите дадености на глобализацията без европейското строителство и без ЕЦБ, допълва Трише.

Централният банкер отново защити независимостта на ЕЦБ от политическата власти. „Позовавам се на член 108 от Маастрихтския договор. В него е записано, че правителствата не трябва да се опитат да влияят върху ЕЦБ. Нещата са съвсем ясни“, посочва Трише.(БТА)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *