Три енергийни проекта у нас спечелиха европейско финансиране за проучвания

Три енергийни проекта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) спечелиха финансиране от Европейската комисия, става ясно от съобщение на пресцентъра на Комисията. Със средствата ще бъде обезпечено проектното проучване на проектите, които са свързани с изграждането на три далекопровода.

Най-много средства ще бъдат насочени към проучванията за изграждането на енергийната връзка между Бургас и Добрич – 315 хил. евро.

306 хил. евро ще бъдат платени за проучванията, свързани с далекопровода между ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и гръцкия град Неа Санта, а 279 хил. евро за предвидени за проучванията на енергийната връзка между ТЕЦ-а и Бургас.

С безвъзмездните средства в рамките на Механизма за свързване на Европа могат да бъдат финансирани до 50% от допустимите разходи за дейности. При изключителни обстоятелства — когато дадено действие ясно допринася за сигурността на доставките, засилва солидарността между държавите членки или позволява използването на много новаторски решения — механизмът може да покрие и до 75% от разходите за строителство.

Отпуснатите средства в тази кампания са в размер на 647 млн. евро, които са насочени и към развитието на иновационни технологии в електроенергийния сектор.

Един от най-мащабните проекти, които ще получат средства, е изграждането на подводен кабел с дължина 700 километра за ток с високо напрежение, който ще свързва Норвегия и Великобритания. Финансиране получава и проект за интелигентни мрежи по границата между Ирландия и Великобритания.

С 300 млн. евро пък ще бъде подкрепена работата по изграждането и самото строителство на газова интерконекторна връзка между Полша и Литва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *