Три ключа за изход от кризата

За измъкване от кризата България има три ключа – диалог с бизнеса, еврофондове и използване на нови технологии. Дано не се окажа пророк, но моето мнение е, че кризата ще се задълбочи. Чакат ни още 2 много тежки години. За състоянието на икономиката много важен показател е продаденото количество енергия за вътрешния пазар. През 2009 г. е отчетен рекордно голям спад – бизнесът ни потребява най-малко за последните 10 г. и това не е в резултат на мерките за енергийна ефективност. Бизнесът не може да се измъкне от междуфирмената задлъжнялост. Това ще доведе до увеличаване броя на делата, които ще затруднят още повече съдебната система. Пример е софийската „Топлофикация“ – виждате какви дела води и колко пари дава за адвокати.
Трябва да се мислят добри проекти, които да се финансират от европейските фондове. Общините и правителството започнаха да работят ефективно за изработване на такива проекти.
Възобновяемите енергийни източници са една от възможностите за стабилизиране на бизнеса. Достатъчно е да се види последният проект – производство на електрическа и топлинна енергия от биогаз, който се добива при процесите на пречистване на отпадните води в Софийската пречиствателна станция. Това производство поема 70% от разходите за пречистване на „Софийска вода“ и ще се изплати за две години. Ние изградихме централа, която използва биомаса – дървесни отпадъци за добив на топлинна енергия. Изчислили сме, че се спестяват 50% от разходите на община Ихтиман за отопление. Такива инсталации могат да решат проблемите и на други общини.
Разработена е уникална технология, която обединява изграждането на топлоснабдителни системи за малки селища. Те включват инсталации на биомаса, термопомпи и слънчева енергия. Такива системи могат да се въведат в около 300 общини в България, което ще направи държавата ни по-малко зависима от природния газ, мазута, нафтата.

Илко Йоцев,
президент на „БиоПауър“

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *