Три седмици до краха на еврото? Гърция свършва парите

Гръцкото правителство има пари само за месец. В най-лошия случай, ще им стигнат за три седмици. Все още не е ясно какво ще прави новата власт в Атина, но рисковете за еврото нарастват.

Преди да дойде СИРИЗА на власт, Гърция получи необходимите й пари от Тройката международни кредитори (Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ), но в момента управляващите тръбят, че искат да се откажат от тяхната помощ.

Няма никаква пречка за правителството на Алексис Ципрас да продължи програмата за подпомагане, както очакват много анализатори, но министърът на финансите Янис Варуфакис категорично обяви в края на януари, че правителството не възнамерява да си сътрудничи с Тройката. Това означава, че огромната сума, която Гърция трябва да плати по дълга си през март, става много проблемна.

Ако краткосрочният заем от 15 млрд. евро, определен от Тройката, не бъде получен, правителството ще свърши парите още на 25 февруари, пресметна Bloomberg, позовавайки се на източници в правителството на Гърция. Агенцията припомня, че още преди три седмици държавни служители са предупредили, че Гърция няма да издържи до средата на годината.

Като се има предвид, че гърците продължават да теглят депозитите си от банките, а данъчните плащания са далеч от графика, Ципрас на теория може да издържи още няколко седмици, като се използват средствата, предназначени за социално осигуряване и като се задържат плащанията към доставчици и бизнеса.

Пред управляващите в Атина все пак има два пътя:

да приемат спасителния план на Тройката, който отхвърляха още по време на предизборната надпревара, или да излязат от еврозоната.

Напълно възможно е в отчаянието си правителството на СИРИЗА да се обърне за финансова помощ към Русия, за да се задържи на власт още известно време. Въпреки това финансовият проблем няма да изчезне.

Анализаторите на Barclays смятат, че излизането на Гърция от еврозоната е много по-вероятно, отколкото по време на кризата в региона преди 2,5 години.

„Ние поддържаме мнението, че споразумение между гръцкото правителство и ЕС все още е възможно, но вероятността Гърция да излее от еврозаната е много по-голяма, отколкото през 2012 г. Нарастващата популярност на радикалните партии в Европа, като Podemos в Испания, не оставя много възможности на политиците в ЕС да бъдат снизходителни към Гърция“, казват анализаторите.

СИРИЗА, всъщност не е против ЕЦБ, ЕС или Тройката, но е категорично против МВФ. В същото време 230 милиарда евро гръцки дълг е достатъчен стимул, за да се борят за своето бъдеще. Още повече, че гърците са уморени и нови съкращения и намаляване на заплатите направо ще ги шокира. Реално обаче Гърция се провали, като изпадна в дълга и дълбока рецесия. Икономическите показатели се сринаха с 25% в сравнение с нивата от преди кризата. И най-лошото е, че равнището на безработицата е почти 26%, като повече от 50% са млади хора.

Гърция и крахът на еврото

Какво ще стане, ако grexit (Гърция излиза от валутния съюз) се случи? И трябва ли това да се случи точно сега?

Механизмът grexit по същество е много прост. Смяната на валутата ще стане мигновено, а правителството ще деноминира всички вътрешни активи и дългове в драхми, като начало в съотношение 1:1 към еврото. Централната банка на Гърция ще бъде извадена от ЕЦБ, след което националният регулатор ще започне да провежда собствена монетарна политика в драхми. Балансът на банките също ще бъде променен в драхми.

В началото ще бъде установен паритет между еврото и драхмата, но новата-стара гръцка валута много бързо ще се обезцени. Според направена от МВФ прогноза през 2012 г. обезценката спрямо еврото ще достигне 50%. Подобно понижение може да се окаже солидна база за икономическо възстановяване, което ще направи Гърция много по-конкурентна. Още повече, че има такъв исторически пример.

След като Аржентина отвърза собствената си валута от далара през 2002 г., икономиката на страната започна много бързо да расте, при това само за няколко години. В случая трябва да се отчете, че за възхода на Аржентина помогнаха високите цени на суровините през този период.

Някои експерти се надяват, че Гърция може да повтори аржентинския сценарий и да използва ръста на икономиката си на първо време, за да привлече туристи – основен отрасъл на гръцката икономика, пише британското списание The Economist. Има и една съществена разлика – Гърция няма такава суровинна база като Аржентина.

Въпреки това, ако grexit се задейства, ще има шоков ефект за еврозоната. Има вероятност този сценарий да се отрази негативно на все още слабото икономическо възстановяване в страните от валутния съюз: БВП на държавите от еврозоната ще е под 1,5% в следващите 18 месеца, прогнозира JPMorgan Chase. Освен това grexit сериозно ще разклати принципа за вечното членство в зоната на единната валута.

Невъзможно е да се предскаже какво въздействие ще окаже евентуален гръцки фалит или излизане от еврозаната, но със сигурност ще постави на сериозно изпитание понататъшното съществуване на еврото. Може да се допусне обаче, че мегакатстрофата, която е възможно да се случи, със сигурност няма да подмине Германия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *