Три страни изправени пред фалит

Исландия, Ирландия и Австрия са в най-голяма степен застрашени от държавен фалит в сравнение с други страни.
Това е мнението наносителят на Нобеловата награда за икономика за 2008 г. американецът Пол Кругман, цитиран от РИА Новости, на която се позова БТА.
„В Исландия и Ирландия положението е доста зле, а Австрия може да стане трета страна, която да се присъедини към тази група“, заяви Кругман на пресконференция в Ню Йорк.
Заплахата за финансовата стабилност на Австрия идва от активното кредитиране в миналото на държавите от Източна Европа, които вследствие на рецесията се оказаха в положение да не могат да обслужват външните си кредити.
На въпрос за ориентираните към износа на суровини икономики на Русия и Бразилия Пол Кругман посочи, че падането на цените на суровините не се е оказало чак толкова драматично, колкото са очаквали мнозина икономически експерти. Така тези страни не са загубили способността да определят посоката си на развитие. По-рано конфигурацията на потенциалните банкрутиращи бе по-различна.
Първата страна, която обяви, че я заплашва банкрут, бе Исландия. След нея последваха Унгария и Латвия. Според други експерти заплашени от фалит са също Аржентина, Еквадор, Филипините, Тайланд, Малайзия, Турция, Колумбия и Украйна. През октомври 2008 г. се появиха съобщения, че Пакистан е на ръба на банкрута.
Пол Кругман не изключи вероятността в резултат на стабилизирането на международните финансови институции с помощта на кредитиране от Международния валутен фонд тези страни да успеят да се задържат на ръба на фалита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *