Три фирми искат панаира

Общинарите в Пловдив избират между британски фонд, партньори от Люксембург и Георги Гергов

Започва реализацията на проект на панаира за изграждане на 7-етажен паркинг за 1000 коли, каза Йордан Радев. Готов е и проектът за хотел с 200 стаи, който ще се издигне до езерото в панаирното градче. Хотелът ще се управлява от френската верига „Новотел“ чрез бизнес поделението й „Меркур“. Предстои и изграждането на нов бизнес център с около 400 – 500 офиса до първа палата.Три фирми искат да вземат дял от „Международен панаир – Пловдив“. Това съобщи шефът на дружеството Йордан Радев. Кандидатите са със 75 % участие на общината и 25 % – на частен инвеститор.

Първото общинско дружество е съвместно с английския фонд „Чесфийлд партнърс“. Собствениците му са Елиът Бърнет и Стюард Липтън, който е съветник на британското правителство по големи инфраструктурни проекти. Фондът предлага да построи многофункционална зала в Пловдив, а общината да участва с апорт на земя. Второто дружество е съвместно с партньори от Люксембург. То е регистрирано като „Увеселителен парк“ АД, а проектът му е да строи подобно съоръжение. 59% от дружеството държи люксембургската „Сентръл инвестмънт груп“, 25% са на софийския Реи холдинг, а останалият дял е на общината. Още преди две години обаче между съдружниците имаше проблем и даже местният парламент обсъждаше вариант да изтегли акциите си.

Третото дружество е „Пълдин тур инвест“. В него общината влиза с 16 къщи в Стария град и паркинга пред панаира. 25% са на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, който ще инвестира 15 млн. лева в реконструкцията на сградите. „Пълдин тур инвест“ най-вероятно ще бъде избрано и за панаира, твърдят запознати. Според стратегията за преструктуриране на капитала на дружеството, общинско-частната фирма може да придобие до 49 % от акциите, а останалите ще останат държавни засега. Така Пловдив ще вземе 36,75% от панаира, а за частника ще са 12,26%. При по-големи инвестиции обаче съотношението ще се промени.

Утре общинският съвет ще се събере да обсъди тримата кандидати. След като общината реши как да участва, предложението ще бъде внесено за гласуване от Министерски съвет. Това може да стане още на заседанието този четвъртък, научи „Стандарт“.

Невена Мирчева

Костадин Аршинков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *