Трудни месеци за пазара на имоти

В сектора на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) ще има още „няколко тримесечия“, през които ще бъде трудно да се стартират нови проекти, но след това пазарът ще започне да се развива отново и възходящият тренд вероятно ще се възвърне.
Такова мнение изказа Фанц Юркович, председател на борда на директорите на Warimpex по време на стартиралото днес във Виена изложение за недвижими имоти в ЦИЕ Real Vienna с медийното участие на Investor.bg.
По думите на Юркович предвид икономическата и финансова ситуация на пазара е нужно много бизнеси да започнат да мислят и действат в по-малък мащаб.
Той даде пример с Испания, която е имала период от 20 години на непрекъснат ръст на пазара на имоти. „Ние (в ЦИЕ) нямахме тези 20 години на ръст“, каза Фанц Юркович, като уточни, че регионът все още има голям потенциал за развитие предвид търсенето на пазара и огромни по обем капитали, които чакат да бъдат инвестирани в сектора.
Според него още следващата година пазарът и икономиката в региона ще отчетат ръст, въпреки че той няма да е такъв, какъвто сме свикнали да регистрираме през последните години.
Бриджит Янк, президент на Виенската търговско-промишлена палата, също каза, че ситуацията в икономиката ще се облекчи до средата на 2010 г.
Според нея за да стане това, дотогава финансовите пазари трябва да са започнали да функционират отново. В момента банките в региона не отпускат кредитиране една на друга, както и към бизнеса, а доверието е изчезнало на пазара.
По думите на Мартин Сабелко, управляващ директор на ING Real Estate Investment Management за ЦИЕ и Германия, ключовата дума в този процес е „комуникация“.
„Това е като един брак, който не върви, защото двамата съпрузи вече не комуникират по между си“, каза Сабелко относно липсата на сътрудничество и комуникация между банките. Той каза, че на финансовия пазар цари климат на напрегната конкуренция, който се отразява негативно на неговото развитие.
Янк определи като погрешни твърденията, че Австрия е била много дръзка с инвестиционната си експанзия към Източна Европа през последните години и сега си „получава заслуженото“ с кризата и забавянето в региона. Тя каза, че все още има банково финансиране за бизнеса в този регион, който остава съществен за Австрия и инвеститорите няма и не бива да се оттеглят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *