Трудовата агенция на Германия обвини политиците, че демонизират българите

Агенцията по труда в Германия обвини политиците в популизъм и излишно драматизиране на проблема с очакваната имиграция на българи и румънци в страната. Всеки втори от имигрантите от тези две държави е с много добро образование, посочиха експертите, цитирани от БНР.

Дебатите около очакваната масова имиграция на българи и румънци в Германия се драматизират излишно, предупреди федералната агенция по труда. Експерти от агенцията призоваха да се прекрати демонизирането на българи и румънци и посочиха, че според техните очаквания всеки втори имигрант, който ще дойде от тези държави, е с много добро образование.

Към това предупреждение се присъедини и съюзът на градските общини, който първи се обърна за помощ към Берлин, притиснат от финансови проблеми заради съсредоточаването на роми в някои германски градове. Въпреки това съюзът предупреди политиците да не правят популистки призиви и уточни, че проблеми има само в няколко големи града, при това в отделни квартали.

„Вие създавате впечатлението, че цяла Германия ще бъде залята от хора от България и Румъния, а това е погрешно“, каза председателят на съюза Улрих Мали. Той обвини политиците, че представят българите и румънците като бедняци и социални измамници. А това е далеч от истината, заяви той.

В сряда Институтът за изследване на трудовия и професионалния пазар на Федералната агенция за заетостта в Германия потвърди, че работниците от Румъния и България в Германия като цяло не се определят като имигранти поради бедност.

Безработицата сред българите и румънците в средата на миналата година е била 7.4%, което е малко под средната за населението (7.7 %) и близо два пъти под средното ниво на безработицата сред чужденците (15%). Към социалната програма Харц IV (Hartz IV) са насочили 10% от българите и румънците, което е над средното за цялото население (7.5%), но много под средната стойност сред чужденците (15%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *