Тръгваме по пътя на Гърция, смята Дацов

Ако продължаваме да увеличаваме дълга със същите темпове, при условие, че запазваме дефицитите, тогава България може да влезе в друга зона на несигурност.

Това заяви пред bTV Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите в периода от 2003 – 2009 г.

Той припомни, че през 2008 – 2009 г. дългът е бил на ниво от 14% от БВП, а в момента вече гони 30%. „Ако продължаваме със същите темпове, след около 5 – 6 години ще стигнем 35 – 36%, което вече минаваме в една друга зона на несигурност“, каза Дацов.

Той все пак смята, че България е „далеч от Гърция, но общо взето във финансите степента на риска се измерва с малките крачки някой път“.

Според Дацов истинският проблем е, че от 2009 г. насам, пък и през следващите 3 години ще продължаваме да имаме дълг, дефицит и оттам следователно дълг.

„Това е лошо. Дългът се прави, когато харчите повече. В един момент, когато е малък дългът, т.е. има кой да ви дава заеми, защо да не харчите повече. Лошото е като в случая на Гърция, когато почнат да не искат да ви дават заеми и вие трябва да си връщате дълга, а няма откъде да ги вземете тези пари. Тогава ще трябва да си отрежете драстично това, което харчите. Т.е. в живота винаги има някакъв баланс. И от тази гледна точка е хубаво да го спазваме“, заяви финансистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *