Доналд Тръмп напуска бизнеса на 15 декември

Доналд Тръмп – новоизбраният президент на САЩ, каза днес, че ще свика специална пресконференция, на която ще обяви намерението си да напусне изцяло своя бизнес, за да се съсредоточи върху управлението на страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.Доналд Тръмп съобщи в социалната мрежа Туитър, че на 15 декември на пресконференция със своето семейство ще представи плана си за „пълно напускане на бизнеса“.
„На 15 декември ще свикам голяма пресконференция в Ню Йорк заедно с децата си за обсъждане на намерението ми да напусна напълно големия си бизнес с цел да се съсредоточа изцяло върху управлението на страната, за да НАПРАВЯ АМЕРИКА ОТНОВО ВЕЛИКА“, пише той.
Тръмп посочва, че по закон не е длъжен да прекъсне връзка със своя бизнес, но смята, че е „очевидно важно като президент по никакъв начин да не влиза в конфликт на интереси“.
„Затова се подготвят правни документи, които изцяло да ме извадят от бизнес дейностите. Президентството е много по-важна задача“, заяви той.

Кой е Доналд Тръмп в бизнеса? 

Доналд Тръмп е един от най-прочутите и богати американски предприемачи, натрупал богатство чрез бизнеса си с недвижими имоти и казина. Започва работа в компанията на баща си Фред Тръмп, който има влияние в бизнеса с недвижими имоти в Ню Йорк. След като Доналд завършва образованието си през 1968 г. се присъединява към фирмата на баща си – The Trump Organization. Много бързо той започва да разширява бизнеса, стартирайки с реновирането на Commodore Hotel, а впоследствие и с небостъргача Trump Tower в Ню Йорк и още няколко жилищни проекта. Скоро след построяването на Trump Tower Тръмп вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. По-късно разширява дейността си в сектора на въздушния транспорт (купувайки авиопревозвача Eastern Shuttle), в бизнеса с казината, включително купува Taj Mahal Casino.

Тази експанзия, както в лично, така и в бизнес отношение, води до нарастване на дълговете на Тръмп. Голяма част от новините за него в началото на 90-те години са свързани предимно с финансовите му проблеми. В края на 90-те обаче финансовото му състояние и славата му се възраждат. През 2001 г. завършва Trump World Tower – 72-етажна кула срещу седалището на ООН. Освен това започва строителството на Trump Place по протежението на река Хъдсън. Тръмп притежава търговски площи в Trump International Hotel and Tower, както и няколко милиона квадратни метра първокласни недвижими имоти в Манхатън и продължава да бъде основна фигура в областта на недвижимите имоти в САЩ.

Тръмп е автор на много книги, между които „Изкуството на сделката“, „Да оцелееш на върха“, „Как да станеш богат“, „Пътят към успеха“, „Мисли като шампион“. Богатството на Доналд Тръмп се оценява на 2,9 милиарда долара. През 2010-2011 г. заплатата му е 60 млн. долара.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *