Тръмп обещава да изтегли страната от търговски споразумения с други държави

Кандидатът за президентската номинация на републиканците Доналд Тръмп каза, че ако бъде избран, ще постави началото на нова икономическа ера в САЩ, предадоха агенциите. Акцент в речта му бе обещание да изтегли страната от търговски споразумения с други държави.

Тръмп се ангажира да възстанови милиони закрити работни места в американски заводи и да отмени споразуменията с други страни, които „ще подкопаят позицията на страната като доминантен играч в глобалната икономика“.

Изявлението идва ден, след като Белият дом подкрепи продължаването на работата по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП – TTIP) и постигането на търговско споразумение с ЕС, ако трябва – и чрез отделни преговори с Великобритания.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом пристигна във Вашингтон за преговорите.

Тръмп заплаши да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (между САЩ, Канада и Мексико) и от споразумението за Транстихоокеанско партньорство (между 12 страни от Тихоокеанския регион), уточнява БТА.

В същото време кандидатът обвини Китай за много от американските икономически неволи и обеща „да постави тази страна в категорията на манипулаторите на валутните курсове“, както и да наложи нови мита на водещия американски източник на внос. Според коментарите това решение може да увеличи драстично цената на стоките за потребление.

Агенциите цитират ново допитване на ИПСОС и Ройтерс, според което 45.3 процента от американските гласоподаватели подкрепят Клинтън, а за Тръмп биха гласували 34.1 процента. 20.5 процента от анкетираните обаче казват, че не подкрепят никого от двамата.

 

 

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *