Трябва да има по-големи съкращения на бюджетните разходи

До края на годината ще трябва да има последващо съкращаване на бюджетните разходи. Това заяви за Дарик Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Вчера кабинетът предложи намаление на заплатите на министрите, зам.-министрите и други висши чиновници и замрази възнагражденията на още 400 000 държавни служители. Според Ганев обаче, в края на годината може да се окаже, че не са спестени очакваните половин милиард лева, а доста по-малко.

„Със сигурност трябва да има по-големи съкращения някъде по-нататък във времето. Но остава огромният проблем, който това правителство само създаде на себе си и на следващото, като изхарчи огромни части от фискалния резерв в края на миналата година с нулев резултат”, каза Ганев.

На въпрос реална ли е опасността от дефицит в края на годината, той каза: „Много зависи и от предишни фактори. Примерно, ако се окажат верни някакви надежди, че през втората половина на годината глобалната икономика ще е във фаза дори не на стабилизиране, за което се говори в момента, а растеж, то тогава през втората половина на година и приходите в българския бюджет могат да се окажат не толкова лоши, колкото през първата половина на годината. Тогава най-вероятно ще трябва доста по-малко да се реагира в разходната част на бюджета”.

Опасността от дефицит в бюджета е функция изцяло на политическата воля, а каква ще е политическата воля не знам, допълни Георги Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *