Трябва ли да декларираме доходите от биткойни?

Въпреки серията от технически трудове и силната волатилност на цената разплащанията с биткойни набират все по-сериозна сила в България. Пазарът се разширява бързо, като свидетелство за това е, че една от най-големите борси в света – BTC-e, е базирана на територията на страната.

Разглеждайки множеството възможности, които предлага криптовалутата, логично изниква въпросът по какъв начин паричното средство е възприемано от местните власти.

Биткойн общността у нас практически е поставена в разкрачен стоеж. От една страна доходите от биткойни официално не се облагат с каквито и да е данъци и такси, което е и един от големите плюсове на паричното средство. Същевременно обаче всяко недеклариране на голяма сума пари би могло да навлече на собственика им проблеми с регулаторите в бъдеще.

Поставени пред подобни условия, решенията пред пазарните участници най-общо могат да бъдат сведени до две – пълен отказ от деклариране и поемане на всички рискове, които произтичат от това, или деклариране от страх въпреки липсата на законова необходимост.

Патовата ситуация пред инвеститорите в биткойни е създадена от обърканата регулаторна рамка и неяснотата сред институциите. Едно официално становище по темата до крайния срок за подаване на данъчните декларации обаче може да промени това.

Друг неприятен аспект е, че цялата неяснота около биткойна изражда лош имидж на криптовалутата. За мнозина тя е един спекулативен инструмент, чрез който лесно и бързо могат да се търгуват стоки с неясен произход, част от които дори забранени. Дигиталното парично средство и градацията, през която премина от 2008 г. насам, обаче предлага много повече. То е доказателство, че пазарът може да работи успешно и без надзор. Просто трябва да бъде наясно с това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *