Тунелът на рецесията не е безкраен

Прогнозите на Ю Би Ес сочат съживяване на пазарите с около 50% за първото тримесечие на тази година

Объркването и унинието на играчи и на инвеститори не бива да им пречи да виждат положителното развитие на пазарите, изтъкват журналистите от екипа Инвеститор на Форбс.

Последен и първи Една проста истина управлява действието на пазарите, твърди експертката Лиз Ан Сондърс, и тя е следната: последният ден на мечия пазар винаги е първи на бичия. Затова точно когато инвеститорите вероятно са най-потиснати, защото загубите им са невероятно големи, тогава именно е моментът, в който им се представя най-благоприятната възможност, защото настъпва бичият пазар. Но за съжаление това винаги се узнава впоследствие. Каръл Пепър смята, че през 2009 г. предстоят добри дни за пазарите. От Ю Би Ес прогнозират, че може да се очаква оживление с около 50% в първото тримесечие, а според Пепър пазарите ще реагират на това.

Предпазливост Инвеститорите няма да реагират веднага, предвижда Каръл Пепър, дори ако им е ясно, че пазарите вече имат по-добри перспективи. Отначало оживлението ще е плахо, защото хората, които са се опарили, по-трудно ще повярват на положителната тенденция и по-нерешително ще се присъединят към ралито. По отношение на пазарите на акции експертът Гари Шилинг проявява по-скоро мечи сентимент за разлика от нагласата му към съживяването на долара. Основания за скептицизъм му дават дълговете в развиващите се икономики и техните капитали. Според него на тези пазари има много повече проблеми, отколкото области, в които инвеститорите биха решили да се ангажират.

Откъде се започна Ваан Джанджиян напомня, че когато индексът Дау Джонс е бил на ниво 14 000, много хора са купували акции на маржин. Сега индексът е спаднал и купувачите са изхвърлени от пазара. Според него в момента преобладаващият сентимент е мечи. Сега е време за купуване, а не за продажби, твърди Джанджиян. Отписването на 1.8 млн. USD ипотечни задължения от HSBC през февруари 2007 г. е началото на спада, припомня Гари Шилинг. После, през юни, катастрофира Беър Стърнс, а през август се намесва активно Федералният резерв. Едно от най-уместните действия след това, твърди Ваан Джанджиян, е интервенцията на американското правителство, инвестирало евтино получени пари в Ситигруп с 8% лихва.

Действаща власт Каръл Пепър насочва вниманието към инициативите на новата администрация. Засиленото регулиране, по-ясната политика и прозрачността в предстоящите действия ще представляват забележима промяна в сравнение със ситуацията при досегашното правителство. Според нея това ще даде на бизнеса много повече увереност, за да тръгне напред. Ако бизнесът върви, ако потребителите започнат да се чувстват по-сигурни, че самолетът не е останал без пилот, казва Пепър, за разлика от предшестващите осем години абсолютна липса на управление, увереността ще нарасне, ще се наблюдава повече решимост за връщане на пазара, защото ще има повече прозрачност. Независимо дали са съгласни с действията на управляващите, хората ще знаят какво вършат те.

Доверието Невероятно много умни глави се завръщат в администрацията и се заемат с управлението, твърди Каръл Пепър, и сега правителството много повече контролира банковата система и всички кредитни пазари. Според нея трябва да се изчака и да се види какво ще предприемат управляващите. Тя е убедена, че новото правителство ще промени ситуацията много по-скоро от прогнозираното и тогава ще започне ралито на пазарите. По мнението на Лиз Ан Сондърс крайъгълният камък на промяната е доверието. Според нея досега е направено много, за да се подкрепи ликвидността и донякъде да се снижи кредитното напрежение.

Петролът се качва Ако доларът продължи да отслабва, може би е препоръчително завръщането към петрола и другите стоки, смята Ваан Джанджиян. Според него черното злато е поевтиняло прекалено много. Експертът Джон Осбън изтъква, че неотменно качество на стоките е волатилността. По дефиниция те нямат стойност сами по себе си, придобиват я на пазарите, управлявани от търсенето и предлагането, които се различават от пазарите на акции. Той дава следния пример: ако сте обичали петрола на цена 147 USD за барел, ще трябва да го обичате и при 44 USD за барел.

Независимост Според Каръл Пепър ще бъде интересно да се наблюдава политиката на новото правителство, защото то сериозно се е ангажирало да направи Щатите енергийно независими в близките 10 години. Тя е уверена, че администрацията на новоизбрания президент Обама има много по-сериозни намерения да развива производството на алтернативни горива, електромобили и слънчеви панели, да инвестира в санирането на сгради. Усилено ще се обновява сградният фонд в страната, много строителни работници ще участват в изграждането на енергийно ефективни сгради и в топлоизолирането на стари постройки, предвижда Пепър. Така те ще имат работа, което е добре за тях и същевременно дава надежди за намаляване на потреблението на петрол. Интерес ще представлява според нея и развитието в областта на електромобилите дали ще се впишат в общата картина. Предвид затрудненията в трите автомобилостроителни гиганта Каръл Пепър смята, че производството на коли изобщо ще бъде интересна област за наблюдаване.

Хоризонти Гари Шилинг е оптимист по отношение на щатската енергетика, предполага, че цените няма да спаднат толкова, че да убият инициативността на инвеститорите. Той обаче насочва вниманието си към ядрената енергия, към т.нар. петролни пясъци, газифицирането на въглищата – източници и технологии, които според него може да дават значителни количества енергия. Каръл Пепър споделя ентусиазма на Шилинг, но допълва, че понастоящем експлоатацията на тези източници унищожава природата. Тя се надява, че ще бъдат изнамерени нови технологии за овладяването им, които ще щадят околната среда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *