Тунизийският президент избягал с 1,5 тона злато?

Бившият президент на Тунис и неговата съпруга са откраднали 1,5 тона злато (45 млн. евро) от трезора на Националната банка, преди да напуснат страната. Това подозират френските спецслужби, пише в. „Монд“, цитиран от БГНЕС. Диктаторът Зин Абидин Бен Али и неговата съпруга Лейла Трабелси напуснаха страната в края на миналата седмица след 23 години едноличен режим.
Според службите на 14 януари в началото на деня Лейла Трабелси е отишла лично при директора на Националната банка на Тунис, за да уреди прибирането на златото. Гуверньорът отказал, но след обаждане от Бен Али, отстъпил. Трабелси уредила изнасянето на златните кюлчета и заминала със самолет за Дубай, а оттам за град Джеда в Саудитска Арабия.
Френските служби твърдят, че Бен Али не е вярвал, че ще бъде свален толкова бързо. Той дори направил запис на новото си послание, за което обаче не е стигнало време да бъде излъчено. При свалянето на Бен Али основна роля е имала армията и началника на Генералния щаб, който е отказал да стреля срещу протестиращите.
„Монд“ пише, че либийският диктатор Муамар Кадафи е участвал активно в организацията на напускането на страната на семейството на Бен Али. Като доказателство френските служби сочат вчерашното изявление на либийския лидер, който съжалява за „изхода от кризата в Тунис“.
Част от семейството на Бен Али, което пристигна във Франция, напусна страната в събота. Близките на бившия президент заминали със самолет за Доха, Катар.
Днес с Тунис ще бъде съставено коалиционно правителство на националното единство.
Межувременно премиерът Мохамед Ганучи предупреди, че ще има нулева толерантност към всеки, който застрашава сигурността на страната, след като снощи имаше сблъсъци между войници и привърженици на бившия държавен глава край президентския дворец.
Три дни след падането на режима на Бен Али войници са разположени около министерството на вътрешните работи, чийто вход е блокиран от заграждения с бодлива тел.
Няколко магазина отново отвориха врати в центъра на столицата на Тунис след вчерашните интензивни престрелки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Повечето търговски обекти обаче остават затворени, с изключение на няколко кафенета, хлебарници и магазини за тютюневи изделия. В столицата патрулират многобройни въоръжени полицаи, а някои хора си купуват до 10 хляба от страх да няма прекъсване на доставките.
На този етап не се предвижда евакуация на български граждани от Тунис, съобщиха от Външно министерство. По информацията на българското посолство в Тунис обстановката в страната бавно се нормализира. Вечерният час e
намален и обхваща периода от 18.00 ч. до 05.00 ч. Пътят към летището в столицата Тунис е свободен, летището функционира нормално. Възобновени са, макар и със закъснение, полетите на повечето авиокомпании, които оперират в Тунис.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *