Туризмът е с потенциал да ни измъкне от кризата

Облекчаване на визовия режим за хора извън ЕС и повече средства за реклама на България като туристическа дестинация са част от мерките, необходими за развитието на тази сфера.
Това каза председателят на комисията по икономическа политика енергетика и туризъм в НС Мартин Димитров в изказването си пред участниците в конференцията, озаглавена „Заплахата от тероризъм и престъпността в туризма от гледна точка на политиката на ЕС“, предаде БТА.
Туризмът е един от отраслите с огромен потенциал, който може да помогне на страната ни да се измъкне от кризата, заяви народният представител.
По думите му България няма интерес да затруднява идването на туристи, но и не трябва да понижава критериите за сигурност.
Президентът на „Армерос холдинг“ Ицхак Дар отбеляза, че туризмът е една от най-уязвимите области на икономиката по отношение на тероризма.
Цената да не се инвестира в сигурност е много по-висока от това да се инвестира, допълни Дар.
Ефраим Снех, бивш министър на транспорта и бивш заместник-министър на отбраната на Израел отбеляза, че България и Израел са на „географския ръб“, в тази част от света, където нараства религиозният фанатизъм.
Темата туризъм и тероризъм се превръща в нещо изключително актуално, заяви президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. След идването на американските военни в България, последвало атентатите от 11 септември 2001 г., туризмът в Бургас и областта не спадна, а точно обратното – той нарасна.
В годините от получаване на поканата до реализиране на членството в НАТО – между 2002 и 2004 г., се забеляза геометрично нарастване на инвестициите в региона, посочи Паси.
ЕС за съжаление все още няма обща отбранителна политика, Лисабонският договор отваря пътя към такава политика, но до тогава НАТО ще продължава да се грижи за сигурността на Европа. Затова противоракетният щит, който трябва да бъде изграден, е едно превантивно средство, отбеляза Соломон Паси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *