Туризмът към края на май: 1 на 1

Ако завършим годината с резултати от плюс-минус 1%, можем да смятаме, че тя е успешна, коментира Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм

Към края на май туризмът в България е около 0-та, т.е. броят на туристите, които са дошли в страната е на нивото от миналата година. Това каза Анелия Крушкова, председател на ДАТ. По думите й, ако приключим годината на плюс или минус 1%, можем да смятаме, че тя е била успешна.
Това, което е характерно към момента е, че някои от основните дестинации трайно намаляха, казва тя. От друга страна структурата на туристопотока също се променя, тъй като една част от посещенията в България са на чужденци, които са собственици на имоти и съответно не се отчитат като туристи, допълва Крушкова.

Като пример тя посочи факта, че повече от 40 хил. англичани вече са собственици на имоти у нас. Увеличава се броят на издадените визи за руснаци, което означава, че ситуацията на този пазар е стабилна, коментира Крушкова. В същото време обаче се очаква броят на собствениците на имоти оттам също да расте, което означава и че те ще започнат да се възползват от опцията за получаване на тригодишна виза за България, а това също се промени допълнително статистиката на туристопотока, уточни председателят на ДАТ.
Сега се наблюдава ръст на туристи от дестинации като Молдова, Израел, Литва и Казахстан, казва Крушкова. За първите четири месеца на годината от Румъния е отчетено над 80% увеличение на туристопотока. Ръст има и при редица държави от Централна и Източна Европа сред които са Чехия, Унгария и Полша, Словакия и Словения.
Очаква се добро лято и за обектите от вътрешността на страната, не само за Черноморието, смята Крушкова. Тя подчерта, че за периода юли-август има почти на 100% резервации в хотелите от вътрешността на страната.

Пари
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *