Туризмът разчита на записвания в последния момент

На записвания в последната минута ще разчитат през тази година българските хотелиери, които очакват гости от руския пазар. Покупката на пакети във възможно най-крайния срок обаче се очертава като тенденция и за някои западни пазари. Очаква се през 2015 година българският туризъм да обслужи над 7 млн. туристи и да създаде 320 000 работни места, съобщи за „Монитор” Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма. От Русия вероятно ще дойдат със 160 000 човека по-малко, като една от причините за свиването на този пазар е опитът на правителството в Москва да насърчава вътрешния туризъм. Очаква се от 17,6 млн. руски туристи през това лято 8 млн. да останат в страната си, каза още експертът.

„В Албена има записани туристи от руските пазари, но се отчита забавяне”, заяви ст. мениджър Красимира Стоянова, отговаряща за руски пазар в курорта. Според нея, ситуацията е динамична и този сезон основно записванията от руски пазари ще са в последната минута. „Рублата се обезцени силно и това води до несигурност у хората. От друга страна много руски туроператори фалираха през миналото лято, което неминуемо води и до по-малко туристи. Все

още не са обявени и договорите с авиокомпаниите

а липсата на средства не може да гарантира плащането на аванси”, обобщи ситуацията Стоянова. Все пак, подчерта тя, бизнесът в България е обнадежден, тъй като се наблюдава слабо раздвижване на пазарите. Надеждата на „Албена” е да привлече повече туристи през лятото именно от страни като Беларус и Молдова. „Голяма част от туристите от Молдова, които са почивали в Одеса, се насочват към България, защото нашите курорти предлагат оферти на цени, които са изгодни за тях. Отливът от Украйна е обясним с поевтиняването на националната валута. Според Красимира Стоянова, заради изчакването и забавянето на обявяване на летателни планове и брой седалки на по-ниско тарифните полети на авиокомпаниите, основно записванията на туристи от руски пазар ще са в последната минута. Освен това записалите се вече рускоговорещи туристи

не са намалили времето на почивката си у нас

то остава между 14 и 20 дни. За да се поместят в бюджетите си, летовниците предпочитат хотели с по-ниска категория.

Албена разчита на личните контакти, които ще са и основни по време на предстоящите големи туристически изложения в Русия. „Надяваме се да успеем да привлечем гости, защото конкуренцията е голяма. Турция освен, че обяви, че дава визи при влизането в страната, вече от седмица-две държавата обяви и банки, които конвертират на място рублата към турската лира, и така почивката на туристите им излиза по-евтина”, каза Стоянова.

Пред сериозен срив е сезонът в Кранево, коментира кметът на курортното село Румен Николов. Селището е предпочитано предимно за детски туризъм, като ежегодно се провеждат 5-6 фестивала. „По това време на годината обикновено са уредени 8-10 хил. визи за летните месеци, докато тази година засега са едва около 1000. Липсата на туристи ще окаже сериозно влияние върху икономиката на селото, тъй като туризмът е основният отрасъл и начин за препитание на хората тук”, каза Румен Николов.

Според председателя на регионалната браншова структура на БХРА Димитър Димитров за разлика от други години за лято 2015 ще има намаление от цените на пакетите и през април, като цените ще са по-ниски с 15-20%. Хотели от Слънчев бряг, Златни пясъци вече са обявили, че и през април ще предлагат пакети за руски туристи с 30 на сто по-ниска цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *