Туроператорите чакат помощ от държавата

„Ситуацията е такава, че от една страна туристите искат да пътуват, питат за дестинации и искат да са свободни, от друга страна заповедта, която ни забранява да организираме екскурзии у нас и в чужбина се удължи до края на април“, каза в „Преди всички“ Емил Абазов , туроператор и част от Сдружение „Бъдеще за туризма“.

https://bnr.bg/post/101414657/turoperatorite-chakat-4-na-sto-ot-oborotite-si-kato-pomosht-ot-darjavata

„Има две програми, по които очакваме помощ от държавата, аз съжаление процедурите са много тромави и за съжаление за сега сме получили 1% от оборота за 2019 година, което значи, че една малка агенция или неголяма туристическа фирма е взела от няколкостотин до няколко хиляди лева, което за цяла година е крайно недостатъчно.

Очакваме до 4 на сто от оборотите да вземем, но датите се просрочват непрекъснато, след това не знаем какво ще се случи.информира bnr.bg.

Но ако питате мен – ние предпочитаме да работим. Аз съм в Естония, бях и в Дубай, и макар случаите на заразени хора да нарастват,  мисля че туризмът не е този който разпространява болестта“, коментира още Абазов.

ЕПА/БГНЕС

По думите му програмата 60/40 е помогнала за един период от време, но вече половин година да дават 40-60 на сто е нещо, което вече не можем да си позволим, вече се задъхваме как да запазим персонала си – това поясни Абазов.

„Освен това не знаем как ще се развият нещата занапред – а условията с пътуванията се променят непрекъснато. Хората чакат да осъществят пътуванията си, а хиляди клиенти чакат да си получат предплатените си пътувания, неосъществени заради пандемията. Затова тези 4% ще ги ползваме приоритетно за това.

18 дружества, регистрирани като туроператори и туристически агенти, са заличени – Телевизия ТВ САТ КОМ

Аз бих желал сега да се разплатя с клиентите, преди да дойдат тези пари, но това не ни се позволява, а тези пари може и да не достигнат. Но ние сме голяма компания и ще си възстановим парите на клиентите.

Ситуацията е тежка и неприятна и молим за малко търпение, а апелираме към институциите тези средства да дойдат до март и процедурата за тяхното кандидатстване да стартира. Но предишната процедура се забави“.

Спешна държавна помощ и достъп до Евро средства искат туроператори за да оцелеят – ProNews Dobrich

Абазов поясни, че биха могли да се облекчат условията за бранша, например ако държавата заплаща тестовете на своите граждани, или цената на PCR – тестовете се намали, а на летищата да има лаборатории, както е в Естония. По думите му хората влизат в положение на агенциите и не искат да им се връщат пари, а вземат ваучери в очакване пътуванията да се осъществят, макар и по друго време.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *