Турската Аркомат отваря нов завод в Карлово

След Казанлък – в Карлово. Това е посоката на развитие на турската компания „Аркомат“, която след месец ще отвори втория си завод в България. Първият заработи преди 16 години и прави автомобилни кабелни системи за Volkswagen.

Турската компания е един от петте производителя на кабели за коли в България, които изградиха предприятия на зелено. Другите големи са японската „Язаки“, която има заводи в Сливен и Ямбол и търси място за трети, германско-японската „СЕ Борднетце – България“ с предприятия в Карнобат и Мездра, турската „Нурсан отомотив“ в бургаското с. Люляково и германската „Нексанс“, която влезе последна през миналата година с откриването на производство в Плевен. Тези фирми са и най-големите работодатели в сектора за автомобилни компоненти. Общите служители в този сегмент са почти 10 хиляди. Предимството на тези заводи е, че работят в райони с висока безработица и осигуряват заетост за хиляди.

Инвестиция за 4 млн. евро

Общите инвестиции в новите мощности са 4 млн. евро: половината в сградата и другите за оборудване. Производството в Карлово се строи на зелено и се намира на изхода на града в посока Бургас до фабриката на „Българска роза“. Заводът ще е готов до месец, заяви пред „Капитал Daily“ Бюлент Алтъндаг, административен управител на „Аркомат“. В него ще работят 600-700 души, като този брой трябва да бъде достигнат до следващата пролет. Според Алтъндаг вече са наети първите 250 души, които се обучават в Казанлък. До края на годината вече ще са между 350 и 450. Така догодина персоналът на турската компания в България ще надхвърли 1700 души – в първия завод работят още 1000 служители. Алтъндаг заяви, че в бъдеще персоналът в новото предприятие може да надхвърли планираните 700, но всичко ще зависи от пазара на труда в региона. Той обясни, че както и при много други компании, „Аркомат“ среща трудности с набирането на подходяща работна ръка.

От отчета на компанията за миналата година се вижда, че разходите за заплати са били около 4 млн. лв., а за осигуровки – над 700 хил. лв., т.е. около 400 лв. месечна заплата.

От 16 години в България

„Аркомат“ е първата компания за автомобилни кабели, която отвори завод в България: още през 1999 г. Тя е представител на турската компания Arkomat, която тогава има директен договор с Volkswagen.

През последните години приходите и финансовите й резултати постоянно растат – за 2014 г. достигнаха 10.6 млн. лв. при печалба от 3 млн. лв. Големият скок в бизнеса на дружеството се случва през 2013 г., като броят на работещите се удвоява – от около 500 на 1000. Едноличен собственик на българското дружество е Нуреддин Бесавен Йозхан.

Мениджърът Бюлент Алтъндаг не пожела да каже за кои клиенти ще работи новият завод. В първия завод се работи на ишлеме, като изработените кабелни инсталации за Volkswagen са с материали на Delphi Automotivе Systems – Турция, става ясно от отчета. Delphi е един от най-големите производители на авточасти в света, има приходи над 16 млрд. долара, над 160 хил. служители и 126 предприятия.

Растящото производство на авточасти

Приходите на всичките компании в сектора за автомобилни компоненти надхвърлиха 2 млрд. лв. през 2014 г., като в тях са заети над 25 000 души. Това са най-бързо развиващите се индустриални производства през последните години. През май германската BHTC отвори завода си край София, чиито приходи трябва да достигнат 200 млн. лв. до пет години. Той ще доставя автомобилни климатични системи. В началото на септември друга германска фирма – RSN Sihn, също потвърди, че ще строи завод в град Съединение, като вече е закупила терен от 20 декара. Тя ще произвежда метални елементи за автомобили. В края на юли филипинската Integrated Micro-Electronics Inc. (IMI) пък купи нова сграда в Благоевград и обяви, че ще инвестира в още машини, като в средносрочен план предвижда да наеме още 600 служители при 1900 в момента. Общата й инвестиция ще бъде между 4 и 6 млн. евро. Американската Sensata вече строи втори завод в Пловдив след първия в Ботевград, а инвестициите в разширяване са около 40 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *